De la sechestrarea ziariștilor din Irak, Bagdad, în 2005, la sechestrarea ziariștilor din România, Ulmeni, în 2020, pentru deconspirarea contaminarii cu deșeuri

Cea mai importantă știre privind sechestrarea jurnaliștilor a fost cea din 28 martie 2005, când 3 jurnaliști români care realizau o investigație politică și interviuri cu personalități locale au fost sechestrați în Irak, Bagdad de un grup de teroriști .

La data de 10.09.2020, un jurnalist român care realiza o investigație cu încrengături politice de mediu privind contaminarea populatiei și un interviu cu primarul localității afectate a fost sechestrat de un grup de poluatori care gestionează cea mai periculoasă groapă de gunoi ilegală din Europa.

Puțină lume știe că în fiecare an cel puțin 10 ziariști din România sunt bătuți, târâți și sechestrați pentru o singură “infracțiune”: încăpățânarea de a spune adevărul.

Politicienii și funcționarii publici corupți, agenții de pază sau demnitarii au cu toții ceva în comun când vine vorba de jurnaliști: nu vor să se scrie despre ei, nu vor să se bage cineva în treburile lor de multe ori ilegale.

Știrea privind poluarea și contaminarea populației din județul Călărași cu mercur și alte metale toxice provenite de la cea mai periculoasă groapă de gunoi din Europa, groapa Oltenița Ulmeni a făcut înconjurul țării și al Europei, organismele internaționale din domeniul ecologiei reacționând dur la aceast dezastru de mediu și la atentatul asupra sănătății populatiei din comunitățile locale.

Jurnalistul a început o anchetă privind contaminarea populației din localitățile Oltenița-Ulmeni, Călărași cu mercur, lovindu-se încă de la început de agresiunile și intimidările provenite din partea poluatorilor, cât și a acționarilor din umbră care gestionează afacerea de la Ulmeni, Călărași. Astfel, în data de 10.09.2020, jurnalistul Valentin Basarabeanu a fost înconjurat de 4 mașini ale reprezentanților Utiltrailer și Cassano Metal, a fost sechestrat timp de jumătate de oră, timp în care a fost jignit și amenințat până la sosirea organelor de poliție care i-au pus pe fugă pe infractori. Imediat după această agresiune jurnalistul s-a prezentat la postul de poliție din Ulmeni Călărași unde a depus plângerea care face obiectul dosarului penal nr. 1286/P/2020 pentru sechestrare și agresiune.

Ca și când nu era de ajuns, astăzi 11.09.2020, în timp ce se afla la o terasă în localitatea Oltenița, un angajat al Utiltrailer, pe care a reusit să îl fotografieze, l-a agresat pe jurnalistul Valentin Basarabeanu, aplicându-i un pumn în figură și apoi a luat-o la fugă. Jurnalistul a fugit după el să-l fotografieze, dar nu a reușit să îl mai prindă, fotografiindu-l doar din spate. Ulterior jurnalistul a depus plângere la Poliția din Oltenița înregistrată cu nr. 261409/11.09.2020

Dincolo de pericole și de intimidări un jurnalist care își respectă meseria o să meargă întotdeauna până la capăt. Până la urmă asta este și esența jurnalismului, să spună adevărul, mai ales atunci când adevărul este inconvenabil și periculos.

Iată ce infracțiuni au descoperit jurnaliștii și adevăruri incomode pentru politicienii și oamenii de afaceri care patronează din umbră cea mai periculoasă groapă de gunopi din Europa, groapa de gunoi Oltenița, Ulmeni – Călărași.

Populația din Ulmeni, Călărași este contaminată cu mercur

Studii recente de impact asupra sănătății populației care trăiește în zona limitrofă celei mai periculoase gropi de gunoi ilegale din Europa, a gropii de gunoi Oltenița-Ulmeni din județul Călărași, care a poluat masiv și a distrus sănătatea populației în ultimul an, depuse la Garda Națională de Mediu și la Direcția de Sănătate Publică, la Ministerul Sănătății au rezultate dramatice pentru cetățenii din Oltenița și Ulmeni din județul Călărași și chiar și pentru fluviul Dunărea.

Se moare cu 45 % mai mult în acestă zonă din Lunca Dunării unde, începând cu luna septembrie 2019, au fost aduse deșeuri aparținând Primăriei Municipiului București în cantități imense, amestecate cu deșeuri medicale, nămoluri de la stațiile de epurare și deșeuri toxice din șlamuri petroliere, toate fiind îngropate direct în sol lângă satul Ulmeni, în apropiere de Dunăre.

Sub pretextul sortării deșeurilor, lângă satul Ulmeni a fost amplasată cea mai periculoasă bombă ecologică din Europa, cu o suprafață de peste 100 ha și cu o cantitate cumulată de peste 150.000 tone deșeuri menajere provenite de la Primăria Municipiului București, amestecate cu deșeuri toxice care generează o poluare permanentă și distruge sănătatea locuitorilor care au avut neșansa de a trăi în zona vizată de politicienii foarte cunoscuți din București și Voluntari, asociați în acestă distrugere cu Nelu Iordache, un afacerist cu numeroase condamnări, camulfat în spatele societăților Utiltrailer S.A și Cassano Metal S.R.L.

Studiul a investigat factori de mediu, aer, sol și impactul poluării acestora asupra sănătății populației rezidente în comuna Ulmeni, județul Călărași. Așa cum reiese din investigații, solul prezintă depășiri ale valorilor pragurilor de intervenție pentru majoritatea metalelor investigate (stibiu, argint, cadmiu, cobalt, mercur, molibden, zinc, staniu), iar din analizele de aer s-au evidențiat valori depășite pentru pulberi totale în suspensie, amoniac și hidrogen sulfurat.

Aceste metale ajunse în sol, ca urmare a depozitării deșeurilor provenite de la Primăria Municipiului București, din Județul Ilfov, Primăria Orașului Voluntari, cât și din orașul Giurgiu și îngropate fără protecție sunt extrem de nocive pentru sănătatea populației provocând toxicitate, intoxicații, afectarea sistemului nervos, afecțiuni renale, contaminare radioactivă, boli cronice digestive și respiratorii.

Unul din cele mai periculoase metale întâlnite în cadrul analizelor este mercurul, ai cărui vapori au o toxicitate extrem de mare iar intoxicația cu mercur produce leziuni cerebrale, renale și ale căilor respiratorii. De asemenea, otrăvirea cu mercur poate duce la acridinie, sindromul Hunter-Russel și boala Minamata. Conform Ordinului 756/1997 pentru soluri sensibile, valoarea de alertă este de 1 mg/kg, iar valoarea de intervenție este de 2 mg/kg. S-au înregistrat depășiri ale pragului de intervenție, cea mai mare valoare înregistrată a fost de 5 mg/kg.

Munții de gunoaie se află la o distanță de câteva zeci de metri de casele și gospodăriile oamenilor emanând în permanență substanțe toxice care au distrus în timp și distrug în continuare sănătatea comunității locale.

Vestea rea este că jurnaliștii sunt întâmpinați în Oltenița-Ulmeni, la cea mai periculoasă groapă de gunoi din Europa cu violență și agresiune iar vestea bună este că încă le mai pasă unora de ceea ce difuzează, scriu sau vorbesc jurnaliștii despre contaminarea populației din Călărași.

Jurnalist Valentin Basarabeanu, parte vătămată