Dan Cristea, recompensat cu Premiul Naţional pentru Literatură. Lista câştigătorilor desemnaţi de Uniunea Scriitorilor din România pentru 2019

Criticul şi teoreticianul literar Dan Cristea a  fost  recompsensat cu Premiul Naţional pentru Literatură pe 2019 din partea Uniunii Scriitorilor din România, potrivit unui comunicat remis news.ro.

Pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019, juriul a fost format din Mihai Zamfir (preşedinte), Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu şi Răzvan Voncu.

Câştigătorii au fost desemnaţi în funcţie de cărţile nominalizate pentru anul 2019.

Premiul Naţional pentru Literatură i-a fost acordat lui Dan Cristea. Mai trebuie  menționat faptul că autorii care obţin Premiul Naţional pentru Literatură nu mai sunt nominalizaţi la Premiile U.S.R.

Dan Cristea s-a născut pe 10 noiembrie 1942.El este critic şi teoretician literar, director al revistei Luceafărul de Dimineaţă a Uniunii Scriitorilor din România. Printre cărţile scrise de el  se numără: „Un an de poezie” (1974), „Faptul de a scrie” (1980), „Versiune şi subversiune – paradoxul autobiografiei” (1999,  2012), „Autorul şi ficţiunile eului” (2004), „Citind cărţile de azi” (2014; Premiul Academiei Române), „Caii lui Ahile şi alte eseuri” (2016), „Cronicile de la Snagov” (2017). Este interesat atât de clasici, cât şi de moderni, de autorii români, dar şi de scriitori de pe alte meridiane, iar preocuparea pentru opera lui Mihai Eminescu este o constantă în activitatea sa.

Pe lista laureaţilor premiilor U.S.R. se mai regăsesc: Mircea Mihăieş – „O noapte cu Molly Bloom”, editura Polirom, care a câștigat Premiul Special și Ioan Moldovan, câștigătorul Premiului pentru Cartea de Poezie pentru volumul „Multe ar mai fi de spus”, editura Cartea Românească.