Cum se vede sosirea unei rachete de pe Pământ din Stația Spațială Internațională

Imaginea a fost surprinsă de Christina Koch, unul dintre astronauții NASA aflați la bordul ISS. Foto: digi24.ro

O capsulă Soyuz a fost lansată de pe cosmodromul din Baikonur, Kazahstan, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Potrivit Agerpres, la bord se află un echipaj de trei astronauţi, printre care şi primul astronaut din Emiratele Arabe Unite (EAU).

Astronautul arab Hazzaa AlMansoori, comandantul misiunii, rusul Oleg Skripochka şi inginerul de zbor al NASA Jessica Meir sunt membrii echipajului.

AlMansoori, 35 de ani, fost pilot de vânătoare, va rămâne 8 zile la bordul avanpostului orbital, devenind primul arab care a vizitat uriaşul laborator ştiinţific de pe orbita Pământului. Acesta va desfășura o serie de experimente, va susține câteva sesiuni de comunicare live din spaţiu şi va organiza o seară culinară arabă la bordul ISS, îmbrăcat cu portul tradiţional arab, conform autorităţilor din emirate.

Echipajul a primit binecuvântarea unui preot ortodox rus, conform tradiţiei programelor spaţiale ruse, însă, spre deosebire de ceilalţi doi astronauţi, AlMansoori nu a fost stropit cu apă sfinţită.

Cu acest echipaj lansat miercuri după-amiaza, numărul astronauţilor aflaţi la bordul ISS va ajunge la 9, pentru prima oară în ultimii 4 ani, până când AlMansoori şi doi astronauţi din misiunea anterioară se vor întoarce pe Pământ pe data de 3 octombrie.