Cum se reciclează plasticul din oceane

 

Plasticul repezinta o problema in prezent. El se găsește  peste tot si de cele mai multe ori ajunge în apele mărilor și oceanelor. Se încearcă  limitarea utilizării produselor din plastic, se tot adoptă directive în acest sens si există proiecte care propun reutilizarea lui.

Activiștii din domeniu consideră plasticul care ajunge în ocean ar putea fi reciclat. Iată că această idee a fost adoptată si de o cunoscută campaniei de articole sportive. Mai exact ea vrea să se folosească de rezidurile de plastic pentru a crea încălțăminte sport. Ei și-au propus ca peste 11 milioane de perechi de pantofi sport să fie realizați folosind plasticul aruncat în oceanele lumii, așa cum relatează cei de la playtech.ro. O astfel de  inițiativă va aduce beneficii considerabile și va curața o mare parte din apele contaminate cu plastic.

Proiectul  acesta nu reprezintă o premieră pentru această companie. De fapt el a început în  2017. A continuat și anul trecut, când compania  a reușit  la acel moment să producă aproximativ 5 milioane de perechi de încălțari prin același sistem.

Pentru a-si duce planurile la îndeplinire, compania va colabora cu organizația pentru protecția mediului Parley for the Oceans. Această organizație  se va ocupa de  curațarea oceanelor. Se vor construi instalații aproape de plaje pentru a prelua mai ușor plasticul aruncat în mare și astfel el va ajunge mai repede la fabrica companiei.

Mai apoi plasticul va fi supus unui proces de reciclare. El va fi transformat într-un fir destul de subțire și va fi utilizat pentru partea superioară a încălțărilor. Scopul acestei acțiuni este unul destul de mare. Compania speră să își dubleze eforturile  de utilizare a materialului reciclat. Dacă vor avea rezultatele preconizate, ei doresc să utilizeze doar plastic reciclat în întreaga producție până în anul 2024.

Se pare că această acțiune nu este singura “mișcare” a companiei în domeniul protecției mediului în industria modei. Anterior, ea s-a alăturat unui pact numit “Climate Protection Charter for the Fashion Industry” și a promis sa reducă emisiile de gaze de seră cu până la 30% până în 2030.

Despre toată acțiunea pentru reciclarea plasticului din mări și oceane, Eric Liedtke, directorul  responsabil de brandul global a dat următoarea declarație:”Cu produse Adidas realizate din plastic reciclat, oferim consumatorilor o valoare reală adăugată, dincolo de modul în care arată, de funcționalitatea și calitatea produsului, pentru că fiecare papuc este o contribuție mică la conservarea oceanelor. După un milion de perechi construite în 2017, cinci milioane în 2018, vrem să producem 11 milioane de perechi de papuci din plastic reciclat în 2019.”

Cea mai nouă pereche de încălțăminte  a companiei  realizată din plastic reciclat  se poate găsi deja în magazine cât și online.