Cum au reușit autoritățile din Vrancea să țină urșii departe de containerele cu resturi menajere

Foto: adevarul.ro

Zona de munte a județului Vrancea găzduiește tot mai mulți urși care se hrănesc cu resturile din ghenele de gunoi. Este vorba despre raza comunei Tulnici, zonă destul de frecventată de turiști. Potrivit adevarul.ro, autoritățile au găsit soluția pentru a împiedica urșii să mai aibă acces la containerele cu resturi menajere: montarea unui gard electric.

În fiecare noapte, urșii lăsau în urma lor o mizerie de nedescris. Inițiativa de a monta, experimental, gardul electric a fost a celor de la Parcul Natural Putna-Vrancea în parteneriat cu Primăria Comunei Tulnici. Gardul electric a fost furnizat de Agenţia de Protecţie a Mediului și experimentul a fost un real succes.

Foto: adevarul.ro

Pentru ca oamenii să nu fie afectați, gardul este pus sub tensiune noaptea. “Bariera psihologică este foarte importantă. Odată ce un animal sălbatic are un prim contact cu gardul nu-i mai trebuie altă experienţă, pentru că şocul este atât de mare încât nu ştie ce l-a pocnit. Când vrei ca urşii să nu mai facă probleme soluţiile sunt la îndemână.  Pubelele cu gunoi menajer din Lepşa au devenit ostile urșilor după primul contact cu gardul electric, iar rezultatele sunt foarte bune. Bravo administraţiei Parcului Natural Putna-Vrancea pentru iniţiativă”, spune biologul Silviu Chiriac.

Urșii înfometați reprezentau un real pericol pentru locuitori și pentru turiști. Această soluție a autorităților este destinată și pentru a menține zona curată.