13 august 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Cum au apărut mormane uriașe de haine pe o plajă, în Africa

FOTO: Profimedia Images

Mormane uriașe de haine au apărut pe o plajă din Accra, capitala Ghanei. Țara este al treilea cel mai mare importator de îmbrăcăminte second hand din lume, iar piața de îmbrăcăminte uzată este atât de puternică aici încât comercianții de haine noi se chinuie să supraviețuiască, potrivit digi24.ro.

Hainele second-hand ajung în țară de la distribuitorii din străinătate, Marea Britanie și SUA fiind cei mai mari exportatori, apoi sunt vândute în vrac către dealeri locali, iar în final ajung pe piață.

Însă o mare parte din aceste haine rămân nevândute. Muntaka Chasant, un fotograf din Accra, știe unde ajunge cea mai mare parte a acestor articole care se transformă în deșeuri.

El a povestit pentru The Independent că în urmă cu o săptămână a fost pe o plajă din Jamestown, un cartier vechi al capitalei, unde locuiește o comunitate de pescari.  Chasant a mai fost în zona respectivă, dar ceea ce a găsit i-a depășit cu mult așteptările. Mormanele de haine formează deja un dig care blochează drumul bărcilor către ocean.

Localnicii spun că hainele vin din piața Kantamanto, un loc enorm din centrul orașului Accra în care se vinde îmbrăcăminte second hand. Aproximativ 30.000 de oameni lucrează la sortarea, spălarea, repararea și vânzarea celor aproximativ 25 de milioane de articole de îmbrăcăminte care ajung pe tarabe în fiecare lună.

Dar aproximativ 40% din hainele primite de comercianți nu se vând și ajung la groapa de gunoi sau în ocean.

Print Friendly, PDF & Email