Cum arată lacul Iezer, secat în numai 3 luni, și ce a dus la acest dezastru ecologic

Foto: digi24.ro

Un dezastru natural s-a produs în județul Călărași, unde lacul Iezer a secat în mai puțin de 3 luni, potrivit digi24.ro.

În prezent, zona este pustie, iar lacul, care era plin de peşte până de curând, s-a transformat într-un teren deșertic.

Cele 400 de hectare ale Lacului Iezer au dispărut pur şi simplu. La începutul lunii iulie, lacul iezer din Calaraşi avea o adâncime de 1,70 metri.

„Acest lac este extrem de important pentru supravieţuirea unor anumite specii de păsări periclitate la nivel internaţional. Fără apă, practic, situl ăsta, care e și arie protejată, este distrus!”, spune Emil Todorov, ornitolog.

Autorităţile în măsură să salveze lacul Iezer s-au întâlnit de două ori până acum, însă fără a găsi vreo soluție.

„Am încerat să discutăm cu cei implicati în această activitate, în speţă cu ANIF-ul, cu federaţia de udători – care este refractară la toate discuţiile noastre, n-au vrut niciodată să participle, Apele Române, asociaţii noștri, toţi cei implicați”, spune Viorica Rădulescu, director la Piscicola Călărași.

Ecologiştii sunt de părere că lacul a secat pentru că nu mai poate fi alimentat natural decât cu apă de ploaie, iar aceasta este insuficientă.

„Canalul de alimentare apartine ANIF-ului (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – n.r.), care l-a dat în concesiune pe 49 de ani unei confederatii de udători. Aceştia au obturat canalul pentru a avea ei apă de irigații”, explică Viorica Rădulescu.