Crucea Roșie a achiziționat 10 aparate de testare rapidă COVID-19 și 300 de kituri

Astăzi, Crucea Roşie Română a făcut anunțul achiziţiei a 10 aparate de testare rapidă COVID şi 300 de kituri de testare.

“Aparatele au ajuns în ţară şi sunt în procedura de configurare. Acestea vor fi distribuite către mai multe spitale din ţară, în perioada imediat următoare, conform recomandărilor date de Ministerul Sănătăţii, singura autoritate care are o evidenţă centralizată şi actualizată la zi cu necesarul spitalelor din România”, se arată într-un comunicat transmis de Crucea Roşie Română.

Se pare că astfel de aparate sunt sisteme portabile complet automatizate, de generaţie nouă, ce folosesc  tehnica RT-PCR în vederea detectării genelor ce indică prezenţa virusului SARS-COV-2.

“Datorită tehnicii revoluţionare, aparatele au un grad ridicat de precizie, elimină riscul de contaminare şi reduce timpii de aşteptare pentru obţinerea unui rezultat. Astfel de la 24 de ore timp de aşteptare pe aparate clasice, la 40 de minute timp de aşteptare pentru aflarea rezultatului unui test pe aparatele de testare rapidă. Procesul de testare implică: prelevarea mostrelor din tractul respirator superior care sunt apoi prelucrate într-un singur recipient în vederea extragerii, amplificării şi analizării acidului nucleic prezent pentru obţinerea unui rezultat concludent”, se arată în comunicatul citat.

Fiecare kit de diagnosticare are 24 de mostre, fiind dotat cu întreaga linie necesară testării (reactivi, micropipetă, centrifugă, instrumente pentru prelevarea mostrelor şi recipiente pentru stocarea acestora). Se pare că cele 300 de kituri achiziţionate vor putea asigura testarea a 7.200 de persoane.

Confom datelor furnizate, valoarea aparatelor şi a kiturilor aferente se ridică la suma de 1.200.000 de euro, achiziția lor fiind realizată cu sprijinul financiar al OMV Petrom.