Criza deșeurilor din județul Arad, la mâna luptelor politice și a intereselor organelor de mediu

Foto: realitateadearad.net

Situație de criză în județul Arad, proiectul de gestionare a deșeurilor în valoare de peste 122 milioane a fost distrus de luptele politice și incompetența administrativă. Un proiect care urma să îi scape în mod european pe arădeni de deșeuri tinde să transforme județul într-o capitală a gunoaielor.

Arădenii se confruntă cu munți de gunoaie care afectează aspectul orașului și le periclitează sănătatea. După ce Consiliul Județean Arad a accesat un important proiect destinat gestionării deșeurilor, cu bani europeni, au apărut o serie de neajunsuri, începând cu tergiversarea termenelor asumate inițial și sincope în activitatea de colectare selectivă a deșeurilor, care au gripat serios inițiativa.

Incapacitatea persoanelor cu funcții de conducere din cadrul autorităților publice implicate în gestionarea deșeurilor din Arad, precum doamna Simona Stan – Director Adjunct ADI-SIGD Arad, domnul Tolea Adrian Florin – Director Executiv ADI-SIGD Arad au condus la distrugerea proiectului SMID manageriat de doamna Ioana Lazureanu, doamna Chiricheu Monica și doamna Jitaru Monica de asemenea membri in Unitatea de Implementare a Proiectului SMID.

Fondurile Europene destinate implementării proiectului ADI Deșeuri au fost aruncate la gunoi,  la propriu, un jaf din banii publici ai Județului Arad întrucat în cadrul proiectului s-au achiziționat peste 165.000 de unități de compostare individuală, pubele și containere pentru colectarea selectivă (50.000 de unități de compostare individuală, 46.500 euro-pubele de 120 litri, 58.000 de euro-pubele de 240 litri și 8.230 de containere din plastic sau metal pentru colectarea selectivă a deșeurilor). Costul celor peste 165.000 de unități fiind de aproximativ 23.880.598 lei. Totodată au fost achiziționate și 15 masini, numai că, odata achizitionate au rămas nefolosite și asta din 2011.

Foto: jurnalaradean.ro

În prezent, pubelele și containerele, depozitate timp de 8 ani  în diverse locații din municipiu și județ sunt în stare de degradare din cauza condițiilor improprii de depozitare iar autoritățile, înca, nu pot evalua pagubele. Cât despre mașini, starea lor este deplorabila și nimeni nu garantează ca se pot folosi, rugina este evidentă și cablurile sunt roase de șobolani. O mare parte dintre mașini au ramas doar „carcasa”, piesele de schimb și, mai grav, motoarele au fost valorificate. În ciuda faptului că aceste mașini nu au fost niciodată folosite, acestora li s-au făcut și revizii tehnice și, o parte din piese au fost deja „înlocuite”. Stațiile de compostare și sortare odată construite și amenajate au devenit la fel de inutilizabile ca și pubelele sau mașinile, cât despre platformele de colectare nici urmă de acestea în tot județul.

Să fie oare implicați în acest fenomen personaje din clasa politică și/ sau funcționarii publici responsabili cu gestionarea deșeurilor din județ și implementarea Proiectului SMID? Domnul Sergiu Bilcea care este urmărit penal pentru gestiune frauduloasă, înșelaciune și exploatare patrimonială a unei persoane vulnerabile precum și domnul Iustin Cionca de la Consiliul Județean Arad se fac responsabili de fraudele cu banii din fonduri europene?

Foto: contrapunct.eu

Grup Salubritate Urbană, fostul operator de salubrizare din zona 2 și zona 5 Arad, a rămas fără  licență ANRSC, iar asta înseamnă că practic nu mai poate să presteze acest serviciu. Retragerea licenței ANRSC pentru GSU reprezintă un complot organizat de funcționarii publici și organele de conducere din ADI-SIGD ARAD care sunt mână în mână cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu pentru a ascunde culpa acestora din urmă, pentru proasta organizare din județ, costurile mari aferente prestării serviciului generate de furtul banilor europeni destinați proiectului SMID care a dus la imposibilitatea prestării unui serviciu în condiții normale de operatorul de salubrizare GSU.

Înștiințăm, pe aceasta cale, autoritățile competente să cerceteze în regim de urgență funcționarii publici care au deturnat fondurile europene destinate proiectului SMID și pun în pericol sănătatea publică din județul Arad. Situația este inrăutățită prin imposibilitatea desfășurării activității operatorilor desemnați prin licitații ca urmare a lipsei dotărilor și nepredării efective a acestora către operator/ populație (pubele, containere, mașini, platforme de colectare) aferente proiectului. Proiectul nefuncțional conform Master Planului pentru Gestionarea Deșeurilor primit de la Comisia Europeana și nerealizat datorită fraudelor comise de către funcționarii implicati în gestionarea acestuia.

Cine se afla în spatele acestor nereguli și cine îi acoperă pe funcționarii publici corupți care au fraudat fondurile europene și pun în pericol sănătatea publică din județ?