Criză de citostatice la Institutul de Oncologie din Iași

Foto: digi24.ro

Problemele la Institutul de Oncologie din Iași sunt de la faptul că trei medicamente folosite în tratamentul bolnavilor de cancer lipsesc din stocurile instituției medicale. Mai mult decât atât,  în cazul altor scheme de tratament stocurile sunt la limită, scrie hotnews.ro.

Managerul Institutul de Oncologie din Iași, Mirela Grosu, susține că încă din luna mai sunt probleme în aprovizionarea cu citostatice și că uneori a fost nevoie să ceară medicamente de la alte centre sau ca pacienții să își cumpere singuri medicația necesară. ,,În condițiile în care am găsit stocuri la alte unități sanitare, am solicitat și am primit prin transfer gratuit. În condițiile în care un pacient era programat pentru o cură și nu aveam medicația respectivă, pacientul era informat și își achziționa produsul și am avut trei sau patru rambursări de medicație de la începutul anului. Dar nu este o rezolvare. În ultima perioadă, situația s-a acutizat, avem stocuri foarte mici, în aproximativ o lună de zile, probabil, dacă nu se rezolvă situația, vom ajunge în situația în care să nu mai avem medicamente în curele unor pacienți”, a declarat Mirela Grosu.

Și directorul medical al instituției medicale, Gabriel Dimofte, a vorbit despre situația existentă. El a precizat că pacienții al căror tratament nu poate fi înlocuit sunt direcționați spre alte centre care mai au medicația. ,,La nivel național există anumite dificultăți de aprovizionare. Noi fonduri pentru medicamente avem, dar este o problemă de a găsi anumite medicamente. Din păcate, noi anunțăm de foarte mult timp aceste deficiențe de aprovizionare. Ministerul Sănătății a fost informat, am informat și Agenția Națională a Medicamentului, este o schimbare de Guvern la acest moment și probabil că nu e chiar neapărat foarte în folosul nostru pentru rezolvarea imediată”, a declarat Gabriel Dimofte, citat de Mediafax.