Criza apei a devenit un fenomen din ce în ce mai grav la nivel global

Foto: cotidianul.ro

Criza extremă, provocată din cauza lipsei de apă, a afectat 17 țări ale lumii. Potrivit firstpost.com, aceste țări reprezintă aproape un sfert din populația lumii, fiind foarte aproape de condițiile de “zi zero” când robinetele sunt uscate.

Water Risk Atlas (WRI), din cadrul Institutului Global de Resurse, a formulat o ierarhie a deficitului de apă, a riscului de secetă și de inundație. WRI a folosit o metodologie care s-a bazat pe verificare din partea comunității științifice. “Agricultura, industria, și municipalitățile consumă până la 80% din apa disponibilă, atât cea de la suprafață cât și cea subterană, în cele 17 țări cel mai grav afectate”, susține WRI.

Cele 17 state afectate de această criză sunt: Qatar, Israel, Liban, Iran, Iordania, Libia, Kuwait, Arabia Saudită, Eritrea, UAE, San Marino, Bahrain, India, Pakistan, Turkmenistan, Oman și Botswana. “Lipsa apei reprezintă cea mai mare criză despre care nimeni nu vorbește. Consecințele sale sunt vizibile sub forma nesiguranței alimentare, a conflictului, migrației și a instabilității financiare”, a spus Andrew Steer, CEO al WRI.

Mai multe state se pot afla în pericol chiar dacă stresul nu este la fel de mare. Spre exemplu, SUA se află pe locul 71 în acest clasament, iar statul New Mexico se confruntă cu o lipsă îngrijorătoare de resurse ale apei.