Costul cu forţa de muncă a crescut în România! Ce spun datele INS

Institutul Național de Statistică anunță o creștere cu 12,46% a costului cu forța de muncă în România în al doilea trimestru al anului. Foto: news.ro

Costul cu forţa de muncă a crescut în România în al doilea trimestru cu 12,46%. Asta arată ultimele statistici ale Institutului Naţional de Statistică, potrivit news.ro. Această creștere a fost înregistrată comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cele mai mari costuri au fost în activitățile din învățământ.

În primul trimestru, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 16,35%, forma ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. În al doilea trimestru al acestui an, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile de învăţământ (21,81%), în construcţii (18,28%) şi în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (17,78%).

Creşterile cele mai mici ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în informaţii şi comunicaţii (6,67%), în industria extractivă (7,48%), în sănătate şi asistenţă socială (8,09%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (8,47%).

Faţă de primul trimestru al anului, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cu 5,70%. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (21,68%), în intermedieri financiare şi asigurări (16,88%) şi în tranzacţii imobiliare (11,43%).