Controale și amenzi de peste 90.000 lei în piețele din România

În pieţele agroalimentare din întreaga ţară se regăsesc legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă: pepeni, piersici, mure de cultură, dar şi tomate, ardei, vinete, cartof, etc. Foto: romanialibera.ro

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a efectuat controale în toate piețele agroalimentare din țară. Comercianții de legume și fructe au primit amenzi de peste 90.000 lei. Potrivit news.ro, autoritățile au pus accentul pe indicarea corectă a localității de producție și a datei recoltării.

În cadrul Planului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale, Autoritatea Naţională Fitosanitară a strâns la nivel național 1.790 de probe. Dintre acestea, 1.696 au fost analizate pentru verificarea nivelului de reziduuri de pesticide.

Obiectivul principal de control al inspectorilor MADR este asigurarea unui spațiu semnalizat vizibil de minimum 40% din numărul total de tarabe din pieţele agroalimentare. Sunt vizați producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producători agricoli organizaţi conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.