Concluzii CEx: Viorica Dăncilă a demisionat, Marcel Ciolacu va fi președinte interimar

Foto: Digi24

Aseară a avut loc ședința CEx,  în care membrii PSD au discutat rezultatele votului  la alegerile prezidențiale ce a avut loc duminică. După mai bine de 6 ore, au apărut și  primele vești. Viorica Dăncilă a demisionat după mai multe dezbateri și în locul ei până la Congresul din luna februarie, Marcel Ciolacu va fi președinte interimar, conform Digi24. 

După ce s-au analizat ultimele zile și situația partidului, Mihai Fifor a demisionat din funcția de secretar general al partidului, iar în locul lui a fost numit Paul Stănescu. De asemenea,  Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda au demisionat din funcțiile de vicepreședinte și au cerut demisia lui Dăncilă. Olguța Vasilescu a fost șefa de campanie a Vioricăi Dăncilă. Și-au mai depus demisiile Dragoș Benea și Dan Nica. Olguța Vasilescu i-ar fi cerut demisia Vioricăi Dăncilă.

Conform statutului, Orlando Teodorovici ar fi fost cel care ar fi preluat șefia interimară a PSD. Cu toate acestea, din cauza numărului mare de demisii, Biroul Politic Național al PSD s-a dizolvat, iar Ciolacu a preluat șefia interimară a partidului.

Despre demisie Dăncilă a dat următoarea declarație: „A fost Comitetul Executiv Național destul de îndelungat, în care fiecare coleg și-a spus opinia referitor la alegerile prezidențiale și proiecția pe care o avem în perioadă următoare. Am înțeles opinia colegilor mei, faptul că se dorește o resetare a partidului și că trebuie cineva să își asume rezultatul alegerilor. Nu este un moment de slăbiciune, este un moment de demnitate și eu consider că a trebuit să îmi dau demisia din funcția de președinte PSD. E un gest pe care l-am făcut pentru partid. Am făcut tot ce ne-a stat în putință ca să obținem un rezultat bun, în urma discuțiilor am înțeles că se dorește o resetare a partidului, această resetare presupune o altă viziune, un alt program și vreau să le garantez colegilor că din echipa care va acționa pentru câștigarea alegerilor viitoare va face parte și Viorica Dăncilă”. 

Despre această decizie Marcel Ciolacu, noul președinte al partidului a spus :  „Aș vrea să îi mulțumesc doamnei Viorica Dăncilă, fostul nostru președinte. E pentru prima oară când eu am participat la un CEx în care toți liderii și-au spus opinia și așa a fost condusă doamna Dăncilă să audă părerea la absolut toată lumea. Un CEx matur în care au fost discuții pe fond, nu de formă. Cu toții ne-am asumat multiplele greșeli pe care le-am făcut și am ajuns la concluzia că trebuie o resetare a partidului și nu făcut un măcel sau cum se aștepta până acum să pice capete. De fapt și de drept nu a picat niciun capăt azi, iar o premieră pentru PSD, fostul lider se regășește în echipa partidului ca și președinte la doamne, acolo unde doamna Dăncilă a fost președinte și după premier”.  El a mai adaugat că a fost însărcinat să organizeze Congresul, unde vor fi alegeri normale, acesta urmând să aibe loc în luna februarie. 

La conferința de presă ce a avut loc după CEx, când a fost întrebat ce a stat la baza numirii lui în funcția de președinte interimar al PSD, Ciolacu a spus: „Presupun că faptul că sunt președintele Camerei, acest lucru a contat foarte mult în decizia colegilor. Am și alte calități. Sunt un bun organizator. Am pus și condiții ca colegii să se implice”.

Și la finalul conferinței, Paul Stănescu, noul secretar general, a declarat: „PSD a dat dovadă de maturitate, am dat dovada că conducerea unui partid este un scor de echipă. Pe perioada interimară, toate deciziile vor fi luate de domnul Marcel Ciolacu”.