23 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Concert Mendelssohn şi Mozart, în programul stagiunii online a Filarmonicii „George Enescu”

 

Filarmonica „George Enescu” a anunțat că va transmite vineri, de la ora 19.00, în direct de pe scena Ateneului, un concert care se va aflat sub comanda dirijorului  Adrian Petrescu,  în care vor fi prezentate compoziţii Mendelssohn şi Mozart.

În cadrul acestui concert, solist este Rafael Butaru, care va interpreta alături de orchestră Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64, de Felix Mendelssohn. Totodată, programul serii se vor mai regăsi și Uvertura operei „Ruslan şi Ludmila”, de Mihail Glinka, şi Simfonia nr. 25, în sol minor, KV 183, de Wolfgang Amadeus Mozart.

Felix Mendelssohn (1809 -1847), văzut ca un reprezentant de seamă al romantismului, a influenţat semnificativ viaţa muzicală germană timp de două decenii. Pentru vioară, compozitorul a creat mai multe lucrări, dintre care cel mai cunoscut de interpreţi şi de public este Concertul în mi minor, cu nr. de opus 64.

„Scris în 1844, a avut prima audiţie la 13 martie 1845, la Leipzig. Există în acest concert subtile raporturi tematice între părţi; apoi, după ce prima dintre ele se dispensează de expoziţia orchestrală, cadenţa este plasată nu după repriză, ci înaintea acesteia. Liric şi luminos, acest concert este întruchiparea a însăşi firii lui Mendelssohn”, apreciază muzicologul Petre Codreanu.

Acest concertul se va putea urmări de publicul de acasă  prin intermediul  canalelor online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube. Concertul va fi transmis vineri seară şi pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.