20 aprilie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Concert de remodelare sonoră şi două expoziţii la galeria Celula de Artă din Bucureşti, în martie

Foto: Facebook Celula

Galeria neconvenţională Celula de Artă va prezenta şi în luna martie  lucrări şi demonstraţii de artă menite să facă trecătorii să se oprească în faţa spaţiului – acvariu din B-dul Carol, nr. 53, şi să interacţioneze direct şi liber cu perspectiva artiştilor. În acest fel,  vizitatorii  vor avea parte de un performance susţinut de multi-instrumentistul autodidact Cătălin Lungu şi vor putea vedea lucrările artistelor Maria Buciu şi Andreea Toma.

Pe 6 martie, de la ora 19.00 este programată Celula Session #5,  ce constituie, de fapt, un mini-concert din seria de performance-uri iniţiate de Celula de Artă în care muzicianul Cătălin Lungu, după o lungă călătorie interioară asistată de muzici de pretutindeni, va cânta pentru prima data după mult timp în faţa publicului, folosindu-se de chitară, trompetă preparată, loop-uri şi efecte.

Acest evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook Celula de Artă.

Peisajele şi interioarele ilustrate de Maria Buciu dezvăluie creaturi închise în ample spaţii muzeale, reduse la o existenţă stingheră,  ba chiar microscopică. Iar dacă scopul încarcerării este amuzamentul sau instruirea publicului, ironia face ca martorii să fie inexistenţi, astfel încât spectacolul demnităţii furate este întru totul gratuit şi cu atât mai dezolant. Lucrarea “Înăuntru” poate duce  privitorii cu gândul la o invitaţie. Şi poate că este – una care nu va fi onorată nicicând, pentru că nu există supravieţuitori.

Maria Buciu este absolventă a liceului de artă “Nicolae Tonitza” şi a Şcolii de artă Bucureşti – secţia pictură şi profesează ca arhitect în Bucureşti. Lucrarea “Înăuntru” poate fi văzută la Celula de Artă între 15 – 29 martie.

Lucrarea ”Pharmakon” de Andreea Toma face parte din proiectul ”Mass Media”, ce îşi propune să demonstreze că mijloacele de comunicare în masă propagă strategii “culturale” distructive, care împing la un consum de informaţie neselectiv.

“Zilnic sau periodic apelăm la pastile pentru a calma, trata sau a preveni anumite afecţiuni. Azi un somnifer, mâine un analgezic, poimâine un antitusiv şi descoperi astfel că nu mai poţi trăi fără ele. Am observat şi că majoritatea reclamelor TV sunt la medicamente şi că au o frecvenţă de-a dreptul abuzivă. Informaţia precară care însoţeşte diverse reclame poate influenţa un om neavizat, care nu consultă surse de specialitate şi le foloseşte după ureche, aşteptând efectele”, povesteşte Andreea.

ATOMA (Andreea Toma) este un artist vizual, graphic designer şi muralist din Bucureşti, absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, secţia pictură, şi membru fondator al galeriei Celula de Arta. Cercetarea sa artistică se concentrează pe spaţiul contemporan, abordând teme ce ţin de manipularea la nivel de masă, prin intermediul mass-media şi al reţelelor de socializare.

Instalaţia poate fi văzută în spaţiul expoziţional din B-dul Carol nr. 53 între 29 martie – 11 aprilie.

Organizatorii au spus că niciuna dintre expoziţii nu va avea vernisaj cu public şi pot fi văzute la Celula de Artă la orice oră.

Celula de artă este reprezentată de un spaţiu cu deschidere stradală, ce îşi propune să permită lucrărilor să evadeze din spaţiul clasic al galeriei pentru a  putea astfel interacţiona cu un public nou, care nu obişnuieşte să participe la vernisaje şi astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică şi temporală între obiectul de artă şi privitor, se crează un dialog liber, direct şi nonconformist.

Lasă un răspuns