Concentrația de gaze cu efect de seră atinge un nou record. Vezi detalii

Foto: digi24.ro

Concentrația de gaze cu efect de seră a crescut până la un nou nivel record, ceea ce indică faptul că acțiunile de combatere a crizei climatice nu au avut până în acest moment niciun efect asupra atmosferei, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), citat de The Guardian.

Avansul concentrației de gaze cu efect de seră rezultă din cauza creșterii continue a emisiilor globale. Oamenii de știință au calculat că emisiile trebuie să scadă la jumătate până în anul 2030 pentru a oferi o șansă bună de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Mai mult, se estimează că sute de milioane de oameni se vor confrunta cu o frecvență sporită a valurilor de căldură, episoadelor de secetă, inundațiilor.

“Nu există niciun semn de încetinire și cu atât mai puțin un declin, în pofida tuturor angajamentelor din Acordul de la Paris privind schimbările climatice”, a spus Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

Concentrația medie globală de CO2 a ajuns la 407,8 părți per milion (ppm) în 2018, față de 405,5 ppm în 2017. În acest moment concentrația CO2 este cu 50% mai mare decât în 1750, înainte ca revoluția industrială să deschidă epoca folosirii pe scară largă a cărbunelui, petrolului și gazelor.