Companiile petroliere, plan de captare a emisiilor de dioxid de carbon

 

Foto: news.ro

13 companii petroliere mari au anunţat un plan de promovare a investiţiilor în captarea, utilizarea şi stocarea dioxidului de carbon, înainte de summitul pentru climă al ONU care are loc astăzi la New York, potrivit news.ro.

Liderii din industria petrolului caută soluţii de investiţii în tehnici de captare şi de păstrare a emisiilor de dioxid de carbon, deoarece se confruntă cu cererile în creştere pentru măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Tehnologia de stocare a dioxidului de carbon funcţionează prin captarea acestuia în caverne sau spaţii poroase de sub pământ.

Grupul de companii, cunoscut sub numele de Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), are rolul de a dubla cantitatea de dioxid de carbon care este stocată în prezent la nivel global, până în 2030. Tehnologiile acestea ar putea fi extinse pentru a capta mai eficient cantităţi mari de dioxid de carbon emise de unităţi cum sunt centralele energetice. Acestea ar putea fi folosite ulterior în recuperarea de petrol şi în cele din urmă stocate, fiind eliminate astfel din atmosferă.

Acest plan vine într-o perioadă în care industria de petrol şi gaze este tot mai criticată pentru eforturile insuficiente de cobatere a schimbărilor climatice, în special că industria carburanţilor fosili se dezvoltă cu preponderenţă în economii mari, inclusiv în Statele Unite, China şi Rusia.

Companiile, printre care se numără Exxon Mobil Corp, Chevron şi BP, realizează 32% din producţia globală de petrol şi gaze. Companiile au mai convenit să coopereze pentru accelerarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.