Companiile de telecomunicații vor fi obligate să transmită gratuit localizarea apelantului la 112

Foto: observator.tv

Justiția europeană a decis astăzi că toate companiile din sectorul telecomunicaţiilor trebuie să transmită gratuit serviciilor de urgenţă contactate prin numărul 112 informaţiile de localizare a apelantului. Potrivit Agerpres, companiile sunt obligate să transmită informațiile, chiar dacă telefonul acestuia nu are cartelă SIM.

Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a luat această decizie după moartea unei fete în vârstă de 17 ani, în Lituania, care a fost răpită, violată şi arsă de vie în portbagajul unei maşini. Fata apelase de vreo zece ori de pe telefonul său mobil la numărul 112 pentru a cere ajutor, dar nu a putut fi localizată.

În prezent, numărul 112 nu poate fi apelat fără o cartelă SIM în opt state ale UE. Această decizie datează dintr-o perioadă în care li se dădeau copiilor mici telefoane vechi pentru a se juca, dar de pe care putea fi apelat numărul 112, ceea ce a condus la un val de apeluri inoportune la 112. Astfel, unele ţări au decis să nu mai facă accesibil numărul 112 fără cartelă SIM.