Companie aeriană, acuzată că “pune profitul înaintea binelui planetei”

Foto: hotnews.ro

Un avertizor de integritate din cadrul companiei British Airways (BA) a dezvăluit o practică des întâlnită în industrie, prin care se adaugă în mod intenționat greutate avionului, ceea ce crește nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit hotnews.ro.

Avioanele sunt încărcate cu mai mult combustibil decât ar fi necesar, pentru a evita realimentarea în alte aeroporturi, la prețuri mai ridicate. Însă acest lucru ar putea însemna un nivel anual de emisii suplimentar echivalent cu cel produs de un oraș mare.

British Airways a declarat că transportul suplimentar de combustibil este ceva comun iar motivele practicii țin de chestiuni operaționale, de siguranță și de preț.

În urma unor studii s-a descoperit că avioanele companiei au generat anul trecut 18.000 de tone de dioxid de carbon în plus, din cauza acestei practici. Cercetătorii au estimat că unul din cinci zboruri europene implică această suplimentare de combustibil.

International Airlines Group (IAG), care deține BA, spune că dorește să fie un lider mondial în ceea ce privește sustenabilitatea, iar BA se laudă că revistele din interiorul aeronavelor sunt tipărite pe hârtie mai subțire, pentru a salva din greutate.