Compania americană ExxonMobil renunță la exploatarea gazelor din Marea Neagră

ExxonMobil are o licență pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom. Foto: newsweek.ro

Reprezentanții companiei americane ExxonMobil au făcut publică intenția de a renunța la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Compania a transmis premierului Viorica Dăncilă că accesul va fi dat altor companii prin vânzarea licenței.

Potrivit ziare.com, compania americană a anunțat decizia în cadrul unei ședințe la Guvern.“Informațiile pe care le-am obținut din piața energiei arată că, în cursul unei ședințe care a avut loc, la finalul săptămânii trecute, la Guvern, ExxonMobil și-a anunțat deja intenția de a renunța la proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră”, a spus Virgil Popescu (PNL), vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Se pare că au apărut și primele companii interesate de preluarea licenței ExxonMobil. Acestea sunt OMV și fondul de investiții Carlyle, care are deja o investiție în Marea Neagră prin intermediul companiei Black Sea Oil & Gas.

Unul dintre motivele plecării ExxonMobil ar fi că aceasta a descoperit în ultima perioadă zăcăminte uriașe de hidrocarburi în alte zone, printre care și Cipru. Spre exemplu, rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decât cea din Marea Neagră.