Compania aeriană Qantas, cel mai lung zbor fără oprire din lume

Foto: news.ro

Compania aeriană Qantas a testat cel mai lung zbor fără oprire din lume, între New York şi Sydney. Potrivit Euronews, zborul a durat 19 ore şi 16 minute și au fost transportați 49 de pasageri şi membri ai echipajului.

Pe întreg parcursul zborului au fost efectuate experimente pentru a evalua sănătatea persoanelor afalte la bord. Operatorul aerian a anunţat că a monitorizat ”undele creierului pilotului, nivelul de melatonină şi starea de vigilenţă”.

Zborul a mai testat și iluminarea cabinei şi ajustarea momentelor de servire a meselor, pentru a reduce efectul diferenţei de fus orar. ”Este o premieră importantă pentru aviaţie. Sperăm să fie o avampremieră a unui serviciu regulat care va accelera călătoriile oamenilor dintr-o parte a globului în alta”, a declarat Alan Joyce, direcotrul general al Qantas Group.

Căpitanul Sean Golding a condus o echipă formată din patru piloţi aflaţi la bord. Joyce a explicat într-un comunicat că zborurile de noapte încep cu cina, dar că pentru zborul test s-a început cu prânzul, iar luminile au rămas aprinse timp de şase ore, în conformitate cu momentul din zi al ajungerii la destinaţie.

Grupul va mai efectua încă două curse test, de la Londra la Sydney în noiembrie şi de la New York la Sydney în decembrie. Qantas va decide în decembrie dacă va efectua curse regulate fără escală pe distanţe foarte lungi.