Comisia Europeană ar putea interzice toate ambalajele din plastic

Foto: parade.com

Comisia Europeană analizează interzicerea ambalajelor din plastic şi stabilirea de noi cerinţe pentru producători, potrivit comisarului pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

“Cu siguranţă vrem să extindem regulile privitoare la obiectele de plastic de unică folosinţă şi în prezent analizăm în ce direcţie este posibilă această extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat”, a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.

Noile prevederi UE, cu privire la utilizarea obiectelor de plastic de unică folosinţă, riscă să ameninţe o piaţă cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari, iar cele mai afectate vor fi polipropilena şi polistirenul.

Direcția UE interzice utilizarea unor produse de plastic precum vesela, paiele, beţişoare din plastic pentru urechi şi unele containere din polistiren.

De asemenea, Comisia Europeană analizează modul în care producătorii de produse, precum anvelope sau cosmetice, ar putea fi obligaţi să reducă în mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor.

Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse anual pe glob, iar această cantitate reprezintă echivalentul a 31 de kilograme de plastic anual pentru fiecare dintre cele 7,1 miliarde de persoane de pe planetă.