Codași și la mașini! Cele mai vechi din UE sunt în România

România are cele mai vechi mașini din Uniunea Europeană. Alte țări au luat măsuri împotriva poluării auto. Foto: digi24.ro

România stă foarte rău la capitolul mașini. Potrivit Digi24, țara noastră are cele mai vechi autoturisme din Uniunea Europeană. Practic, 80% din mașinile existente în România sunt mai vechi de 10 ani.

Alte țări au luat măsuri stricte în ceea ce privește poluarea auto. După scandalul emisiilor poluante de la Volkswagen din anul 2015,  în Milano nu se mai poate circula cu maşini diesel Euro 3.  Iar Madridul şi Parisul vor interzice din 2025 maşinile pe motorină.

În Londra, șoferii care au maşini diesel mai vechi de 11 ani trebuie să plătească o taxă suplimentară. Astfel,  proprietarii maşinilor pe benzină fabricate înainte de anul 2006 şi ai celor diesel de dinainte de 2015 vor plăti aproape 13 lire pe zi. Iar camioanele şi autobuzele vor fi taxate cu 116 lire.

Au fost și proteste în unele capitalele europene. În Madrid, unul dintre oraşele europene cu cel mai ridicat nivel de dioxid de azot, mii de oameni au ieşit în stradă după o decizie controversată a primăriei. Edilul a decis să nu-i mai amendeze pe şoferii care intră în centrul oraşului cu maşini care au un nivel ridicat de poluare. Asta în contextul în care Uniunea Europeană a ameninţat statul iberic cu sancţiuni dacă nu respectă standardele de calitate a aerului.