29 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Clujeanul condamnat la închisoare în China, încă un pas pentru transferul în România

Profesor și antreprenor clujean de 38 de ani, Marius Balo, se află de mai bine de cinci ani într-o închisoare din China, iar aparținătorii și apărătorii săi susțin că acesta este supus unor tratamente degradante. Foto: ziaruldevrancea.ro

Ministerul Justiţiei a anunţat că magistraţii Curţii de Apel Cluj au recunoscut pedeapsa aplicată de instanţele din China unui român şi transferul acestuia în ţară. Sentinţa se va comunica deţinutului Marius Balo, dar şi Ministerului Justiţiei din China. Ministerul Justiţiei anunţă că va depune toate eforturile pentru materializarea transferului, scrie news.ro.

La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoaşterea pedepsei aplicate de instanţele chineze şi transferarea dlui BALO Marius în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Potrivit legii, sentinţa penală pronunţată de Curtea de Apel Cluj urmează să fie comunicată cu celeritate dlui BALO Marius. Precizăm că hotărârea Curţii de Apel Cluj reprezintă acordul autorităţilor române la transferare”, a transmis Ministerul Justiţiei.

După rămânerea definitivă a sentinţei Ministerul Justiţiei va informa Ministerului Justiţiei al Republicii Populare Chineze, pentru obținerea acordului necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate.

”În condiţiile prevăzute de lege, Ministerul Justiţiei va depune în continuare toate eforturile necesare pentru transferarea în România a cetăţeanului român BALO Marius, în vederea continuării executării pedepsei privative de libertate”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.

Marius Balo, profesor universitar din Cluj, care a activat în China ca profesor la Renmin University Beijing și expert străin în cadrul Gupului de Tehnologie și Educație XinDongFang Beijing, din anul 2010, a ajuns să fie închis în China pentru complicitate la fraudă contractuală, pentru un prejudiciu de 80 de dolari. Acesta susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a solicitat să fie mutat în ţară, pentru a-şi efectua aici pedeapsa.

“Această situaţie extrem de gravă este ignorată cu desăvârşire de Ministerul Justiţiei al României, care refuză să îşi îndeplinească obligaţia de a apăra interesele şi drepturile unuia dintre cetăţenii săi. În ciuda unor memorii şi adrese repetate către doamna Ministru Ana Birchall, dar şi către Ministerul de Externe, Preşedintele României şi alte instituţii cu atribuţii în apărarea drepturilor cetăţenilor români, autorităţile nu au luat nicio măsură, au oferit doar răspunsuri generice şi au refuzat să acorde audienţe privitoare la acest caz“, susţin reprezentanţii Casei de avocatură Iordăchescu şi asociaţii.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns