3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Cluj-Napoca a înregistrat cele mai ridicate concentraţii de dioxid de azot din Europa

Oraşul Cluj-Napoca este lider în România şi în Europa în privinţa concentraţiilor ridicate de NO2 (dioxid de azot – emisii rezultate din noxele auto) înregistrate în luna mai, reiese dintr-un clasament întocmit de Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calităţii aerului, potrivit Agerpres.

În aceeaşi ierarhie se mai află: Timişoara (locul 4 – cu un indice al Calităţii Aerului de 14,84 puncte), Ploieşti (locul 7, indice 13,83) şi Municipiul Bucureşti (locul 8, indice 13,33).

“Ţinând cont de faptul că 62% din guvernele lumii nu împărtăşesc date despre calitatea aerului în timp real, am vrut să luăm această iniţiativă şi să arătăm tuturor ce se întâmplă în aerul din jurul nostru. Datele nu sunt excelente pentru unele regiuni mari din Europa, dar observăm o oportunitate de a rezolva problema. Oamenii trebuie să îşi schimbe obiceiurile, în special în ceea ce priveşte utilizarea maşinilor, iar autorităţile locale trebuie să înceapă să monitorizeze aceste probleme, apoi să pună în aplicare politici adecvate pentru gestionarea acestora”, afirmă Wiktor Warchalowski, CEO şi co-fondator Airly.

Conform analizei de specialitate, publicată vineri, într-o ierarhie privind poluarea cu NO2, lider în concentraţia acestui tip de noxe este oraşul Cluj-Napoca, cu 17,53 puncte, urmat de oraşul britanic Newcastle Upon Tyne (cu o concentraţie 17,05). Podiumul este închis de Napoli (15,88), oraş care se află, însă pe prima poziţie în clasamentul privind valorile ridicate de PM10, cu un punctaj de 23,91.

Pe segmentul poluării cu particule în suspensie PM10, scăderea concentraţiilor este clar vizibilă în comparaţie cu aprilie 2021, când unele oraşe au înregistrat rezultate mult mai mari, cum ar fi Milano (42,8) şi Lodz (29,1). “Deşi concentraţiile de PM10 au scăzut relativ, Napoli a fost din nou în fruntea clasamentului (23,91), alături de o serie de oraşe din Spania (Gijon, Sevilla, Oviedo).