26 septembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

CJ Cluj: Lucrările de reabilitare a Castelului Bánffy au ajuns la 65%

Foto: News.ro

Consiliul Judeţean Cluj  a anunţat că lucrările de reabilitare a Castelului Bánffy din Răscruci au ajuns la 65%, după un an şi jumătate de când au început lucrările.

”Stadiul proiectului de reabilitare a Castelului Bánffy din Răscruci, la un an şi jumătate de la debutul lucrărilor, este de 65%”, anunţă CJ Cluj.

În acest punct al proiectului, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a realizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituţiei, o evaluare a stadiului lucrărilor derulate în procesul de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy şi parc din localitatea Răscruci, comuna Bonţida.

”Progresul lucrărilor la acest obiectiv architectural de o deosebită importanţă istorică şi culturală pentru întreaga Transilvanie este unul semnificativ. Acestea vor continua în ritm susţinut atâta timp cât condiţiile meteo vor permite acest lucru, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să fie finalizat şi redat circuitului turistic şi cultural”, a declarat Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.

În ceea ce priveşte clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până la acest moment sunt cele de:

  • Refacere a elementelor din lemn: peste 95%;
  • Cablarea instalaţiei electrice (subsol): peste 95%;
  • Refacere a zidăriei subsol interior: 94%;
  • Montare a instalaţiilor sanitare – exterior: 90%;
  • Refacere a zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, şi a învelitoarei din tablă: 70%.

Trebuie reamintot faptul că Castelul Banffy de la Răscruci a fost construit în secolul al XVIII-lea, în stil eclectic.

Print Friendly, PDF & Email