26 iunie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ciucă: Contăm în continuare pe sprijinul politic al guvernului de la Lisabona, pentru ca ţara noastră să poată să primească statutul de ţară membră a Spaţiului Schengen

Foto: News.ro

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, în cadrul declaraţiilor comune cu premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, că a discutat cu omologul său şi avem garanţia, atât a sprijinului tehnic, cât şi a sprijinului politic, pentru ca ţara noastră să poată să primească statutul de ţară membră a Spaţiului Schengen.

”Contăm în continuare pe sprijinul politic al guvernului de la Lisabona, am discutat cu domnul prim-ministru şi avem garanţia, atât a sprijinului tehnic, cât şi a sprijinului politic, pentru ca ţara noastră să poată să primească statutul de ţară membră a Spaţiului Schengen”, a susținut Ciucă.

De asemenea, premierul a mai anunţat că s-a stabili constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerelor Energiei, Portugalia având o foarte bună experienţă în dezvoltarea capabilităţilor de energie regenerabilă.

”Avem un exemplu foarte bun, ieri, o companie portugheză a investit în infrastructura de energie regenerabilă în România. Există oportunităţi şi am stabilit să continuăm să găsim soluţii pentru a ne înscrie în deciziile luate la nivelul UE pentru a face tranziţia către energia verde cât mai repede posibil şi de a lua măsurile necesare pentru diminuarea efectelor creşterii preţurilor la energie şi la gaze”, a spus premierul român.

Nicolae Ciucă a menţionat că totodată, am discutat o serie de aspecte legate de schimburi de experienţă în ceea ce priveşte asigurarea implementării programului de digitalizare.

”Portugalia a început cu mult timp în urmă acest proiect şi desigur analizăm posibilităţile de sprijin în ceea ce priveşte diminuarea birocratizării şi implementarea cât mai curând a sistemului de guvernanţă digitală şi a apropierii şi deschiderii facilitării legăturii dintre cetăţean şi guvern”, a  mai declarat Ciucă, potrivit unui comunicat News.ro.

Premierul a mai spus că a discutat aspectele care sunt legate de colaborare în domeniul producţiei de baterii.

”Avem, de asemenea, interes comun în acest sector. În dezvoltarea şi modernizarea sistemului de sănătate, de educaţie, agricultură – sunt foarte multe domenii pentru care împreună am manifestat interes şi pe care ne-am angajat ca în perioada următoare, la nivel de experţi, la nivel de agenţie de promovare a investiţiilor, să avem întâlniri şi să putem să concretizăm tot ceea ce noi am discutat astăzi”, a arătat Ciucă.

Print Friendly, PDF & Email