14 mai 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ciprian Ciucu propune implicarea mediului de afaceri în iniţierea de PUZ-uri în Sectorul 6

Foto: Agerpres

Primarul Ciprian Ciucu s-a gândit să implice mediului de afaceri în iniţierea de Planuri Urbanistice Zonale în Sectorul 6, dar în condiţiile stabilite de autoritatea locală.

El a spus, zilele  trecute, într-o conferinţă de presă, că PUZ-ul va fi atribuit direct către o firmă de consultanţă.

“După aceea, pentru că vrem să fim parteneri cu cei care dezvoltă în Sectorul 6, îi chem să lucreze împreună cu noi la PUZ-uri. (…) Propun să implicăm mediul de afaceri care să iniţieze PUZ-uri, dar în condiţiile Primăriei Sectorului 6, de aceea, vom forma la nivelul Consiliului Local al Sectorului 6 o comisie specială formată din consilieri locali care vor face, cu asistenţă de specialitate, un regulament şi vor stabili nişte criterii generale de atribuire şi rolul principal al acestei comisii (…) va fi ca, pe baza regulamentului pe care ei îl vor face, să selecteze o comisie de experţi, (…) care să fie urbanişti, arhitecţi, oameni cu probitate morală, incoruptibili şi care vor gira cu credibilitatea lor că sunt interesaţi de dezvoltare ca la carte şi nu de dezvoltare haotică”, a declarat Ciucu, potrivit Agerpres.

Conform primarului, aceşti experţi vor selecta propunerile care vin din partea dezvoltatorilor.

El a explicat că, ulterior, PUZ-ul va fi transmis Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru aprobare.

“Cred că dezvoltarea nu poate fi oprită într-un oraş ca Bucureştiul, dar nici nu se mai poate continua ca până acum. Am trecut de etapa în care autoritatea locală e doar reactivă”, a subliniat Ciucu.

Primarul a completat că va fi găsită o formulă de colaborare legală prin care dezvoltatorii să-şi asume şi echiparea edilitară şi construirea unor obiective de tipul şcolilor, transmiţându-le acestora să nu-şi externalizeze costurile către Primărie.

“Dezvoltatorii vând, aglomerează zone, fac profit, apoi cumpărătorii de bună credinţă vin la Primărie ca să le facă şcoli, creşe, grădiniţe, drumuri, spitale, să le tragă utilităţi şi aşa mai departe. Bugetul de investiţii al Primăriei nu ţine pasul nici pe departe cu bugetele cumulate ale dezvoltatorilor şi nu se poate ca unii doar să facă profit, după care să externalizeze costuri şi responsabilităţi către Primărie”, a afirmat Ciprian Ciucu.