China inaugurează cel mai mare telescop astronomic din lume

Foto: news.ro

Cel mai mare observator astronomic din lume foloseşte o singură “farfurie” și a trecut cel mai important test, iar în curând își va începe activitatea, potrivit news.ro.

FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope), cum a fost numit telescopul, a trecut ultimul set de teste tehnice, ceea ce i-a făcut pe oficialii chinezi să declare că nu mai poate interveni nimic care să împiedice lansarea acestuia luna viitoare.

FAST va putea analiza unde radio pe o rază de două ori mai mare decât fostul cel mai mare telescop astronomic, Observatorul Arecibo, din Puerto Rico.

Construcția telescopului a durat aproximativ 5 ani și a derulat teste începând din anul 2016, la care au putut participa cercetători chinezi. Din momentul deschiderii oficiale, acesta va fi accesibil cercetătorilor din întreaga lume.

Construcţia FAST a costat 1,2 miliarde Yuan, adică aproximativ 154 milioane de euro. Acesta este localizat în depresiunea Dawodang, din provincia Guizhou, localizată în sud-vestul Chinei.