22 ianuarie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Charlotte, Durban şi Vilnius sunt cele mai verzi oraşe ale lumii

Oraşele Charlotte (SUA), Durban (Africa de Sud) şi Vilnius (Lituania) se clasează pe primele locuri într-un top al celor mai verzi localităţi ale lumii, în timp ce printre capitalele europene, Atena, Bruxelles şi Budapesta au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de mortalitate corelate cu lipsa de spaţiu verde, potrivit Agerpres.

Conform raportului “Cât de verzi sunt oraşele lumii?”, în 2020, milioane de oameni, afectaţi de pandemie şi de restricţiile de circulaţie impuse, au înţeles importanţa spaţiului verde urban.

Cercetări publicate recent în Lancet Planetary Health (Barboza şi colaboratorii) relevă faptul că un număr mare de decese premature în oraşele europene ar putea fi prevenite prin creşterea expunerii la spaţiul verde. În acest sens, printre capitalele europene, Atena, Bruxelles, Budapesta, Copenhaga şi Riga au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de mortalitate corelate cu lipsa de spaţiu verde.

Pe acest fond, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca fiecare om să aibă acces la cel puţin 0,5 hectare de spaţiu verde în proximitatea a 300 de metri de locuinţă.

Datele HUGSI indică, în medie, cu 0,08% mai puţină vegetaţie în spaţiul verde urban la nivelul anului trecut în comparaţie cu 2019.

În 2019, oraşul Durban, din Africa de Sud, a fost desemnat de HUGSI Modelul Verde Global al anului. “Viziunea edilitară a acestui oraş de coastă a fost ca până în 2030, să devină cel mai îngrijit şi mai locuibil oraş din Africa. Oraşul a lansat un plan strategic pe cinci ani pentru dezvoltarea şi susţinerea mediului natural, a construit şi a implementat proiecte axate pe îmbunătăţirea în aceste direcţii”, notează realizatorii raportului de specialitate.

Un alt model de urmat este oraşul Charlotte, din Carolina de Nord (SUA), câştigător al titlului de oraş Model Verde Global în 2020. “Acesta şi-a stabilit un obiectiv ambiţios de a avea o acoperire arboricolă urbană de 50% până în 2050.

În top 10 al celor mai verzi oraşe ale lumii se mai regăsesc: Cracovia (Polonia), Dortmund (Germania), Stuttgart (Germania), Austin (SUA), Wroclaw (Polonia), Hamburg (Germania) şi Wuerzburg (Germania).

Indexul Spaţiului Verde Urban Husqvarna (HUGSI) este un sistem de indicatori iniţiat în anul 2016, realizat de Grupul Husqvarna în colaborare Overstory.ai, cu ajutorul căruia oraşele participante la proiectul de monitorizare pot afla cât de verzi sunt. HUGSI cuprinde 177 de oraşe, din 60 de ţări, împărţite în şapte regiuni, cumulând circa 600 milioane de oameni.

Print Friendly, PDF & Email