Centrul de Arși de la Iași a fost inaugurat astăzi

Foto: Agerpres

Astăzi la Iași a fost inaugurat Centrul de Arși în prezența ministrului sănătății, Sorina Pintea, conform Agerpres.

În cadrul evenimentului Sorina Pintea a ținut un discurs în care a spus: “Cred că din tot ceea ce am făcut până acum, învăţăm fiecare câte ceva. Lucrurile merg, dacă facem echipă şi dacă ne dorim să meargă. Am demonstrat, aici, la Iaşi, că lucrurile pot să meargă. Am demonstrat şi la Timişoara că lucrurile pot să meargă, astfel încât dacă se mai întâmplă nenorociri să putem să ne ajutăm semenii. Mulţumesc că m-aţi primit în mijlocul dumneavoastră. Nu v-aş putea să vă urez să şomaţi, ci să aveţi puterea să daţi cât mai mult din sufletul dumneavoastră, ca şi până acum pentru toţi cei pe care îi îngrijiţi”. 

La eveniment au participat reprezentanţi ai corpului medical al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, reprezentanţi ai mediului academic medical, autorităţi locale şi politicieni. De asemenea, a participat şi preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu. A fost ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Colectiv.

“Sunt patru ani de la Colectiv şi încă este nevoie de astfel de centre. Săptămâna trecută a fost inaugurat unul la Timişoara, astăzi (miercuri n.r.) la Iaşi. Ştim cu toţii că această nevoie este uriaşă. Mă bucur foarte mult să aflu că acest spital are 260 de ani, că a fost construit de Biserică, un lucru fantastic. Sper ca în continuare Biserica să se implice şi să ne ajute să construim şi acum în anii aceştia noi spitale. Sper ca în curând să fie deschise şi celelalte patru centre, pentru că din păcate arşi avem aproape zi de zi în ţară şi este nevoie foarte mare de astfel de spaţii”, a spus Eugen Iancu.

Acest centru va funcţiona la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, o unitate medicală construită în 1757 în jurul bisericii Sfântul Spiridon. Până de curând clădirea nu era tocmai într-o stare bună de funcționare, așa că au fost realizate lucrări de reabilitare. Acestea au fost  terminate în ianuarie 2017, după o perioadă de 5 ani.

Clinica “marilor arşi” va avea 20 de locuri, din care cinci sunt destinate celor cu arsuri grave. Alte cinci  locuri sunt alocate celor care au nevoie de tratament post operator în clinica de Terapie Intensivă. A mai fost făcut public faptul că personalul medical de la clinică  a urmat  3 stagii de perfecționare în Franța, la Paris și Lyon.