26 iunie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Centrală electrică fotovoltaică, proiect de 12,5 milioane de lei, pentru Oradea Arena

Foto: Agerpres

Primăria Oradea a anunțat că vrea să finanţeze prin PNRR realizarea unei centrale electrice fotovoltaice, în valoare de 12,5 milioane de lei, care va fi amplasată pe acoperişul parcării de la noua Sală Polivalentă “Oradea Arena”.

Potrivit unui comunicat al primăriei, Consiliul Local Oradea a hotărât, vineri, la propunerea primarului Florin Birta, depunerea proiectului prin PNRR, după ce anterior fusese depus spre finanţare pe fonduri norvegiene, dar a rămas doar pe o listă de aşteptare.

Prin urmare, consilierii locali au aprobat astfel studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru realizarea centralei electrice fotovoltaice pe str. Traian Blajovici, unde se află noua Sală Polivalentă.

Proiectul va fi depus de către SC Termoficare Oradea S.A. spre finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Pilonul I. Tranziţia verde – Componenta C6 – Energie, prin care îşi poate realiza scopul de a tinde către independenţă energetică şi de a contribui la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Investiţia are în vedere realizarea unei centrale electrice fotovoltaice, destinată în special autoconsumului de energie electrică prin alimentarea cu energie electrică a staţiei termice geotermale (STG) şi a staţiilor de încărcare auto aparţinând Sălii Polivalente.

Pentru realizarea centralei se propune un sistem de module fotovoltaice montate pe o structură metalică fixă, cu fundaţii de beton, orientate spre sud-est, sud-vest, la un unghi de înclinaţie de 10°, grupate în şiruri, care vor fi conectate la invertoare de 20 kVA, distribuite după o configuraţie definitivată de către proiectant, care să acopere parţial baza de consum de energie electrică a Staţiei Termice Geotermale, aflată în construcţie, din vecinătatea noii Săli Polivalente, în timpul zilei.

Astfel, conform dimensionărilor realizate se vor instala un număr de aproximativ 1.480 de module fotovoltaice, cu o putere totală instalată de aproximativ 858,40 kWp.

Print Friendly, PDF & Email