Cel mai mare parc din Cluj, Parcul Tineretului va fi reabilitat

Pădurea Clujenilor Foto: cluju.ro

De curând, Primăria Cluj-Napoca a anunțat începerea lucrărilor de proiectare și execuție pentru Parcul Tineretului -Pădurea Clujenilor. Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu care a fost pe punctul de a nu se realiza. În prezent autoritățile l-au reluat, prin urmare zona Pădurea Clujenilor va  fi supusă reabilitării, potrivit monitorulcj.ro.

Noile lucrări au în vedere extinderea parcului pe o suprafață de 213.004 mp. De asemenea se dorește ca acest parc să redevină un loc recreativ, ideal pentru a petrece timpul liber, a explora natura, mediul înconjurător și viitoarea faună care se va instala în cadrul eco-sistemului nou creat. Pentru a duce la îndeplinire proiectul pricipalele lucrări vor fi: platarea vegetației, lucrări de relocare și protecție a utilităților precum și adăugarea unor noi facilități.

Au fost făcute publice mai multe informații despre spațiile ce vor apărea în parc. Astfel clujenii vor descoperi următoarele categorii de spații:

  • plantații pentru stabilizarea solului;
  • masive de arbori și zone de poiană;
  • zone decorative pentru activitatea densă – zone de interes cu mobilier urban;
  • zona de taluzuri – arbuști târâtori, graminee decorative și arbuști decorativi;
  • zona de gradină urbană;
  • zona cu facilități sportive.

Dar aceste zone nu sunt singurele care vor apărea în parcul reabilitat. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clujenilor, autoritățile vor crea facilități pentru persoanele cu dizabilități, locuri de parcare, parcări pentru biciclete, ștații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice și vor ilumina nocturn parcările și aleea principală.

Valoarea totală a investiției este de 22.861.202,24 lei, din care 21.632.046,20 lei sunt fonduri nerambursabile. Termenul de proiectare a proiectului este de 90 de zile și termenul de execuție este de 19 luni.  Autoritățile au atribuit contractul în valoare de 3,8 milioane de euro firmei Nord Conforest, cea care  va realiza servicii de proiectare, asistență tehnică și va executa lucrările.

„Prin realizarea proiectului Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, municipalitatea urmărește îmbunătățirea mediului urban, revitalizarea municipiului, regenerarea și decontaminarea zonelor de reconversie, reducerea poluării aerului și promovarea măsurilor de reducere a zgomotului”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Plan urbanistic zonal Pădurea Clujenilor- Parcul Tineretului, Foto: monitorulcj

Această reabilitate a parcului vine pe fondul unor alte încercări de a îmbunătăți aspectul zonei. Timp 6 ani,  an de an  primăria a plantat câte 10 000 de puieți pe Bulevardul Muncii, dar rezultatele nu au fost cele sperate, copacii ajungând să se usuce și astfel a început un proces de degradare. În 2014 terenul ajunsese în paragină. Abia anul acesta conducerea Primăriei a decis să se pornească procesul de reamenajare în zonă.