Cea mai mare fabrică de E-uri este la Iași. Aici totul se transformă în hrană, care ajunge în farfuriile noastre

Fabrica Zeelandia produce E-uri care mai apoi intră în compoziția aluatului pentru produsele de panificație.       Foto: stiinta-mister.ro

 

O fabrică din Iași produce sute de kilograme de E-uri, care intră în produse de panificație. Vorbim despre fabrica Zeelandia, o investiție olandeză, care se află la marginea drumului european 583. „Producţia a fost mutată de la Bucureşti la Iaşi pentru că s-a găsit mână de lucru calificată”, a spus Ovidiu Bocăniciu, directorul fabricii, potrivit stiinta-mister.ro.

Prafurile cu E-uri, depozitate în saci și bidoane, ajung în brutării și se folosesc alături de alte ingrediente pentru producerea de pâine și prăjituri. Așadar, prin intermediul E-urilor, produsele primesc orice gust sau culoare. Astfel sunt înlocuite ingredientele naturale.

Directorul fabricii susține că are aprobări pentru fabricarea E-urilor și că totul este legal. „Toate E-urile folosite sunt aprobate de UE. Oamenii trebuie să ştie câte E-uri pot consuma, care e limita maximă. Şi mierea e bună, dar consumată în exces ţi se face rău”, a spus Ovidiu Bocăniciu. Răspunsul specialiștilor nu a întârziat să apară. Astfel, dr. Cornelia Stancu, şefa Biroului de Siguranţă a alimentelor de la DSV Iaşi, este de părere că atacul produs de E-uri în corp este un proces lent dar care afectează organismul.

Localnicii spun că autoritățile nu iau niciun fel de măsură, pentru că fabrica aduce venituri mari Iașului. Zeelandia a introdus în afacere şi Institutul „Petru Poni”.

E-urile produse de această fabrică se găsesc în aproximativ toate produsele de panificație. De exemplu, în croissantul Zeelandia se pun 500 de grame de Korent Europe la 10 kg de făină.