CE: Procedură de infringement împotriva României pentru reducerea emisiilor industriale

Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere prin care a deschis o procedură de infringement pentru conformarea cu legislaţia UE privind prevenirea şi reducerea emisiilor industriale dăunătoare, potrivit digi24.ro.

Executivul european spune că justiţia din România nu reuşeşte să pună în aplicare sancţiunile.

“Sistemul juridic din România nu garantează implementarea unor obiective cheie din Directivă, în special acela că instalaţiile pot să funcţioneze numai dacă au autorizaţie. Pe de o parte, în forma actuală, sistemul legal din România prevede penalităţi foarte mici şi inadecvate, care nu asigură eficienţa, proporţionalitatea şi descurajarea cerută de Directivă.

Pe de altă parte, autorităţile române nu reuşesc să implementeze actuala legislaţie într-o manieră coerentă la nivel administrativ (de exemplu prin suspendarea funcţionării instalaţiilor fără autorizaţie), în timp ce justiţia din România nu reuşeşte să pună în aplicare sancţiunile”, subliniază executivul european.

În consecinţă, instituția a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere. România are acum la dispoziţie două luni pentru a remedia deficienţele identificate de Comisie. În caz contrar, următorul pas pe care Comisia îl poate lua este să trimită un aviz motivat, în cele din urmă fiind acționarea în instanță.