Cazul de la Caracal și infracțiunile de la groapa de gunoi Glina analizate de Interpol

Foto: radu-tudor.ro

Chestorul Paolo Sartori, director Interpol pentru Europa de Est, care a petrecut peste 17 ani în România a vorbit la DIGI 24 atât despre cazul de la Caracal și arestarea suspectului Gheorghe Dincă cât și despre rețeaua infracțională de la groapa de gunoi Glina. Aceasta fiind cunoscută ca factor risc pentru sănătatea populației din zonă și soldată cu arestarea acționarilor de la această groapă de gunoi.

Paolo Sartori spune că principalul suspect Gheorghe Dincă nu se pliază pe profilul traficantului de persoane în sensul că aceștia nu își violează și omoară victimele, ei se ocupă doar de partea de profit, iar anchetatorii ar trebui să afle ce legături are, ce a făcut până atunci, în ce mediu a trăit.

Pe de altă parte, Sartori spune că nu este normal ca cercetările la fața locului să fie întrerupte mai ales în condițiile în care anchetatorii nu au dovezi că Alexandra și Luiza, cele doua fete dispărute, au fost ucise și nici că ar mai fi în viață.

În paralel cu cazul de la Caracal Paolo Sartori face o analiză a rețelei infracționale de la groapa de gunoi Glina spunând că există legături între crima organizată din România și cea din Italia.

Lungul șir al infracțiunilor comise de acționarii și interpușii Ecorec, societatea care a gestionat groapa de gunoi Glina în ultimii 15 ani, au avut repercursiuni mari atât pe plan intern, prin poluări masive, distrugerea sănătății comunităților locale, corupție și falsificarea documentelor publice pentru autorizare cât și peste hotarele țării prin implicarea rețelei în infracțiuni de spălare de bani și utilizarea acestora la groapa de gunoi Glina.

Foto: viitorulilfovean.ro

Intr-un interviu acordat Euronews, judecătorul Silvana Saguto, președinte al Tribunalului din Palermo, acuza autoritățile din România că nu au procedat corect în cazul anchetei firmei Ecorec care gestiona groapa de gunoi Glina.

Asa cum spunea Paolo Sartori, care a fost implicat în cercetarea rețelei infracționale de la groapa de gunoi Glina, confirmată de corespondența anexată în fotocopie, sunt suspiciuni că ar exista implicări ale autorităților din România în rețelele de crimă organizată dar important este ca sistemul sa fie sănătos.

“Când sistemul de poliție, de parchet află că anumite persoane din sistem sunt implicate în corupție, important e să intervină “, a declarat Paolo Sartori

În afara dosarului de infracțiuni privind spălarea de bani în urma căruia au fost reținuți în baza unui mandat european acționarii Ecorec, Pileri Sergio, Pileri Giuseppe, Dombrovschi Victor, autoritățile din România au deschis dosar pentru infracțiunea de poluarea a apelor cu substanțe periculoase, dosarul nr. 2130/P/201. Dosarul, cu autori cunoscuți, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoriei Sector 1 București, privește autorizarea gropii de gunoi Glina la o distanță de 70 m de casele oamenilor.

Cu toate acestea rețeaua infracțională de la groapa de gunoi Glina, prin interpușii Corina Blănaru și Gheorghe Moca, care își asumă ilegal calități de reprezentare a societății Ecorec, fac presiuni în continuare la autoritățile statului roman pentru reautorizarea activității care sa le permită în continuare poluarea și distrugerea sănătatii comunităților locale din zonele învecinate, cu prețul menținerii active a rețelei de spălare de bani care activează la nivel european.

În cuvinte simple – poluarea și sănătatea oamenilor contra banilor negri din rețeaua infracțională.

Mai mult, această Rețea Infracțională de la groapa de gunoi Glina, pentru a face presiuni la autorități, și-a creat și un Grup de Susținere Locală prin doi interpuși, Marian Joiman și Daniela Nae, care au semnat documente privind susținerea autorizării gropii de gunoi Glina.

Cetățenii indignati a căror sănătate a fost afectată timp de peste un deceniu și jumătate de această rețea infracțională, citind declarațiile chestorului Paolo Sartori, spun că sunt asemănări între cazul de la Caracal și infracțiunile de la groapa de gunoi Glina, că au fost otrăviți cu cianuri aduse de la Câmpulung, cu substanțe radioactive și toxice depozitate la o distanța de 70 m de casele lor care le-au măcinat sănătatea, că mulți au murit între timp din aceste cauze dar nu a interesat pe nimeni.

Ce sa mai asteptăm să se întâmple, spun locuitorii, să moară mai mulți oameni odată și doar după asta să fim înțeleși? Foto: romanialibera.ro

Tot locuitorii spun că au făcut numeroase sesizări, atât la ANAF, la ministerul de finanțe, la fondul de mediu, la apele romane și în multe alte locuri pentru a aduce la cunoștința despre activitățile rețelei infracționale de la groapa de gunoi dar unele instituții nu au răspuns și nu au intervenit.

Afirmațiile lui Paolo Sartori, care declară că a făcut multe anchete, a aflat multe lucruri, și a colaborat bine cu autoritățile din România privind destructurarea rețelelor infracționale internaționale, au rolul de a da o liniște și o speranță tuturor celor afectați atât pentru cazul de la Caracal cât și pentru rețeaua infracțională de la groapa de gunoi Glina dar “oamenii trebuie să fie vigilenți, nu trebuie sa se oprească și trebuie să facă tot felul de activități și investigații” mai spune Chestorul Paolo Sartori.

Anexă