Care sunt cele mai verzi orașe din Europa și cum le poti vizita


Unele orașe europene fac eforturi mari pentru a fi sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător. Acestea au primit titlul de “Capitala Verde Europeană” în cadrul concursului organizat de Comisia Europeană, potrivit business24.ro

Conform studiului recent efectuat de echipa momondo, 37% dintre români au declarat că vor merge într-un City Break în acest an. Nu este deloc surprinzator faptul că cei mai mulți dintre ei și-ar dori ca, pe lângă explorarea orașelor și vizitarea obiectivelor turistice, să se poată relaxa într-un mediu mai liniștit și mai prietenos cu sănătatea lor.

În acest an, Oslo a primit titlul de Capitală Verde Europeană. Foto: business24.ro

În 2019, Capitala Verde Europeană este Oslo. Orașul norvegian impresionează prin abordarea sa holistică, îngrijindu-se de un spectru larg de domenii, printre care biodiversitate, transport public, sau sănătatea cetățenilor.

Turistii care planifica un city break aici, vor putea sa se bucure de spațiul tot mai mult oferit pietonilor, în detrimentul mașinilor, precum și de spatiile verzi care se împart în întregul oraș.

Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult este de 191 de euro.

Lisabona este este un oraș recunoscut pentru dezvoltarea transportului public electric.                       Foto: business24.ro

Pentru anul 2020, Lisabona a fost aleasă Capitală Verde Europeană. Și asta pentru a pune în valoare strategia de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor și turiștilor din capitala Portugaliei. Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult este de 226 de euro.

În urmă cu câteva săptămâni, Lahti din Finlanda a fost anunțat ca următorul oraș apreciat pentru eforturile sale de a contribui la sănatatea locuitorilor. Politicile de reciclare sau de includere a cetățenilor în dezvoltarea sustenabilă a orașului au contribuit la obținerea titlului de oraș verde. Prețul mediu al unui zbor dus-întors la clasa economică pentru un adult este de 245 de euro (Helsinki).

În România nu sunt orașe cu strategii coerente privind dezvoltarea sustenabilă, dar cele care au fost norocoase privind suprafețele verzi / cap de locuitor sunt Cavnic (674,1 m2) și Baia Mare (119,2 m2), potrivit Institutului Național de Statistică.