Canicula ucide peștii din bălți! Un ONG contestă părerea specialiștilor

Peștii din iazuri, bălți, lacuri și chiar râuri  mor în fiecare vară din cauza căldurii excesive. Foto: romanialibera.ro

Verile toride sunt un adevărat pericol pentru peștii din bălțile din România. Și asta pentru că acești pești, aflați în apele stătătoare, mor din cauza căldurii excesive și a lipsei de oxigen. Fenomenul se numește eutrofizare și se datorează înmulțirii excesive a unor alge care consumă oxigenul din apă. Problema este una veche și se repetă an de an.

Acest fapt a tot fost semnalat de foarte mulți jurnaliști. Potrivit romanialibera.ro, anul trecut în Galați o echipă de control a Gărzii de Mediu a raportat 20 de tone de pești morți în balta Vlădești de pe lunca Prutului. Situația s-a repetat și în Capitală. În parcul Herastrău, fenomenul căldurii toride a afectat nu doar peștii, ci și rațele care se hrănesc cu populația piscicolă din lac. Tot în București, pe lacul Morii de pe râul Dâmbovița, Serviciul de Protecție a Mediului și  Administrația Națională a Apelor Române au confirmat că moartea peștilor de dimensiuni mici și mijlocii se datorează înmulțirii algelor oxigenofage.

Și jurnaliștii de la jurnalulbucurestiului.ro au scris despre moartea peștilor în timpul verilor călduroase. Situațiile de pe lacul Dâmbovița, Lacul Morii, Dunăre sau din Delta Dunării au fost doar câteva exemple oferite. În același articol, se mai precizează și faptul că autoritățile nu iau nicio măsura pentru a stopa acest fenomen.

Au fost multe cazuri în care autoritățile au precizat cauza morții peștilor din bălți: căldura excesivă. Foto: romanialibera.ro

În ciuda acestor dovezi clare și a faptului că autoritățile au precizat cum s-a ajuns în situația morții peștilor din bălți, o asociație care susține că luptă pentru protecția mediului a lansat o ipoteză eronată. O ipoteză care nu este deloc susținută de dovezi concrete. Dar despre ce este vorba? ONG-ul GSL (Grupul de Susținere Locală sau Grupul de Socializare Locală, că încă nu sunt hotărâți ce reprezintă) a acuzat faptul că peștii din balta Vadu lui Moș mor din cauza poluării.

Pentru aflarea adevărului și pentru corecta informare a opiniei publice, jurnaliștii de la redacția Gazetei de Știri au mers la balta Vadul lui Moș pentru a compara situația de anul trecut mult vehiculată în presa de Grup de Susținere Locală și situația din acest an. Surpriza nu a fost mare, deoarece toți ne bazam pe fenomene științifice verificate de specialiști și nu pe ipoteze hilare lansate de ONG-urile care vor să manipuleze opinia publică în interesele știute doar de ei .

Balta Vadul lui Moș are același aspect aproape identic cu cel de anul trecut iar peștii morți sunt la suprafață din cauza fenomenului de eutrofizare, ca urmare a lipsei de oxigen din apă. Jurnaliștii au făcut fotografii și filmări și au comparat cu cele de anul trecut, nefiind identificate diferențe.

Curios este faptul ca în acest an Balta Vadul lui Moș, care are pești morți la suprafață ca și anul trecut, nu mai este folosită ca moneda de șantaj și manipulare a opiniei publice de către Grup de Susținere Locală sau Grup de Socializare Locală, de către Marian Joiman și Daniela Nae, care îmbrăcând haina de falși ecologiști profită de conceptul sănătos de protecție a vieții și sănătatii oamenilor, pe care îl interpretează, îl manipulează și îl direcționează în interesul grupului pe care îl deservește . Este o treaptă supremă a decăderii morale care echivalează cu decăderea definitivă din meseria de ecologist sau apărător și protector al drepturilor cetățenești.