Canalul Panama va introduce o suprataxă din cauza secetei

Foto: momenteistorice.ro

Navele care trec prin Canalul Panama vor trebui să plătească o suprataxă pentru a compensa nivelul redus al apelor în Lacul Gatun, principala sursă de alimentare cu apă a canalului transoceanic, potrivit Agerpres.

Astfel, din data de 15 februarie 2020, navele care au o lungime mai mare de 38,1 metri şi o lăţime de 27,7 metri vor fi obligate să plătească o suprataxă de 10.000 de dolari pentru fiecare trecere prin Canalul Panama.

Mai mult, aceleaşi nave vor trebui să plătească o suprataxă variabilă între 1% şi 10% din taxa normală, în funcţie de nivelul apelor în lacul Gatun la momentul traversării.

“Fenomenele pe care le constatăm cu privire la ploi şi creşterea temperaturilor care majorează evaporarea în lacurile care alimentează canalul ne obligă să luăm aceste măsuri”, a spus administratorul canalului, Ricaurte Vasquez.

Aproximativ 14.000 de nave trec anual prin Canalul Panama, care face legătura între oceanele Atlantic şi Pacific. Autoritatea Canalului Panama (APC) estimează că 3,5% din comerţul mondial trece prin acest canal care este utilizat în special de SUA, China şi Japonia.