Brazilia a inaugurat o nouă bază de cercetări în Antarctica

Ieri, vicepreședintele brazilian Hamilton Mourao a inaugurat în Antarctica o nouă bază în valoare de 100 de milioane de dolari. Aceasta a fost construită de compania chineză CEIEC, înlocuind astfel stația de cercetări ştiinţifice distrusă într-un incendiu în urmă cu aproape şapte ani, după cum informează Reuters.

Marcos Pontes, ministrul brazilian al Ştiinţei şi Tehnologiei a spus: “Brazilia a revenit în forţă în Antarctica”. El este singurul astronaut al Braziliei si a publicat aceste cuvinte într-un mesaj publicat pe Twitter din baza Comandante Ferraz, construită pe insula King George din largul coastelor antarctice.

Se pare că această nouă bază are o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi și este considerată mai mare şi mai sigură, conţinând 17 laboratoare, un helioport şi alte facilităţi. Oamenii de ştiinţă vor folosi această bază de cercetare pentru a efectua experimente în domeniul microbiologiei, gheţarilor şi al climei.

Este cunoscut faptul că programul antarctic brazilian a început în 1982 după ce Marina braziliană a cumpărat un spărgător de gheaţă danez şi a desfășurat prima sa expediţie, pentru a putea să ia parte la Tratatul Antarcticii, care reglementează viitorul acestui continent.

În anul 2012, programul brazilian în desfășurare a suferit un eşec în 2012, când  s-a produs o explozie în camera generatorului electric al bazei sale de cercetări ştiinţifice care a generat un incendiu, soldat cu decesul a doi ofiţeri de marină şi a distrus 70% din clădire.

CEIEC – China National Import & Export Corp este o companie chineză de stat cu sediul la Beijing. Ea este cunoscută având foarte multe contracte în domeniul apărării și a fost aleasă în 2015 să construiască o nouă staţie, care poate să găzduiască 65 de persoane.