BNR va modifica regulile după care calculează ROBOR

Foto: antena3.ro

Banca Centrală a realizat un proces de revizuire a regulilor după care calculează ROBID şi ROBOR. Potrivit hotnews.ro, se va elimina publicarea ratelor de referință pentru scadența de 9 luni, mărind de la 15 la 30 de minute intervalul de dinaintea fixingului în care preia cotațiile ferme.

Schimbările au avut în vedere revizuirea unor elemente de natură tehnică ale cadrului operațional al procesului de fixing, în principal îngustarea ecartului între ratele dobânzilor bid şi ask cotate de către participanţi, extinderea intervalului orar asociat obligaţiei de cotare, majorarea valorii maxime a tranzacţiilor asociate cotaţiilor ferme furnizate de către participanţi, precum și eliminarea calculării şi publicării ratelor de referinţă pentru scadenţa de 9 luni.

Cu toate acestea, ratele de referință ROBID și ROBOR continuă să fie calculate, ca și până în prezent, în baza cotațiilor ferme furnizate de către instituțiile de credit participante.

Astfel, potrivit noilor reguli, diferenţa dintre ratele cererii şi ratele ofertei pentru un anumit depozit la termen, cotat de fiecare bancă nu poate depăşi: 0,30 puncte procentuale pentru depozitele O/N, T/N, 1W, 1M, 0,35 puncte procentuale pentru depozitele 3M și 0,40 puncte procentuale pentru depozitele 6M și 12M.

Înainte de modificări, ratele ROBID și ROBOR pentru fiecare scadenţă se calculau ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare bancă pentru depozitele atrase sau plasate într-un interval de 15 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor. Acum, acest interval a urcat la 30 de minute.