24 septembrie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Berceanu (GNM): România este o oază verde pe harta mondială a poluării

România este o oază verde pe harta mondială a poluării şi stă foarte bine în raport cu alte ţări din regiune, a declarat comisarul şef al Gărzii Naţional de Mediu, Octavian Berceanu, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că, în perioada următoare, va fi elaborat un Regulament de amplasare a senzorilor de măsurare a calităţii aerului pentru o acurateţe mai mare a datelor.

“Vorbim despre măsurători care au avut în vedere perioada iernii, atunci când peste aceste localităţi se produce inversiune termică. Ne aflăm ca într-o cuvă pe care vin un capac şi noxele produse în interiorul acestei cuve pur şi simplu nu se mai mişcă şi rămân înţepenite în aerul respectiv. La fel se întâmplă în Bucureşti. Avem acele episoade pe timpul iernii când nu avem nicio circulaţie a aerului, dar încălzirea se produce. Şi în zone precum Iaşi sau în Covasna există un potenţial al încălzirii locuinţelor care blochează toate gazele emise chiar de la încălzirea cu combustibili solizi, ce blochează aceste particule, plus cele rezultate din circulaţie. Când vorbim de Covasna nu vorbim de trafic rutier intens, însă în momentul în care vorbim de Iaşi, Bucureşti sau Cluj, vorbim şi de trafic destul de intens”, a spus Berceanu, la Digi24.

Conform oficialului, senzorii independenţi de măsurare a calităţii aerului, chiar dacă uneori sunt precişi, în alte situaţii nu sunt montaţi bine. În acest context, Berceanu a precizat că există bani europeni pentru a investi într-o reţea de senzori, la nivel naţional.

În viziunea lui Berceanu, “dacă am renunţa un pic la maşinile personale şi am folosi transportul public, ar fi mult mai bine pentru noi”.

Conform unui studiu publicat, joi, de platforma Airly, Covasna, Ilfov şi Iaşi se află printre cele mai poluate judeţe din România, alături de Municipiul Bucureşti, în timp ce, la polul opus, se situează judeţele Harghita şi Galaţi, cu cea mai mică concentraţie anuală de particule PM10 din ţară.

Raportul, în care au fost cuprinse nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, arată că topul celor cinci judeţe cu cea mai slabă calitate a aerului din România este condus de Covasna – cu o concentraţie de PM10 de 52,3 micrograme/mc, urmat de Ilfov (41,8), Iaşi (40), Dolj (39,5) şi Municipiul Bucureşti (38,6).

În acelaşi timp, ierarhia judeţelor cu cea mai bună calitate a aerului are pe primul loc judeţul Harghita (10,6 micrograme/mc). Pe poziţiile următoare se clasează judeţele: Galaţi (16,5), Vâlcea (16,9), Brăila (16,9) şi Satu Mare (18,6).