19 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

”Belarus – drumul spre libertate”’, o expoziţie inedită în Piaţa Unirii din Oradea

Foto: www.oradea.ro

Expoziţia de fotografie documentară numită ”Belarus – drumul spre libertate”, a jurnalistei belaruse Nadia Bujan, laureată a prestigiosului premiu World Press Photo Involvement – 2021, va fi vernisată vineri, 6 august, în Piaţa Unirii din Oradea.

În cadrul vernisajului vor  participa autoarea lucrărilor, Nadia Bujan, edilul Florin Birta şi ambasadorul României în Republica Belarus, Viorel Moşanu, potrivit unui anunț al Primăriei Oradea, preluat de Agerpres.

Fotografiile reprezintă imagini ce au un puternic mesaj emoţional de la protestele din Belarus, care au avut loc în preajma şi imediat după alegerile prezidenţiale din 9 august 2020. Atunci, peste 35 de mii de persoane au fost reţinute şi condamnate la diverse termene de detenţie, iar peste 580 dintre cei reţinuţi au fost recunoscuţi de comunitatea internaţională drept deţinuţi politici şi de conştiinţă.

“Respectul valorilor democratice constituie fundaţia solidă care stă la baza dezvoltării unei societăţi sănătoase, fiind, de asemenea, o condiţie obligatorie pentru dezvoltarea unui oraş. Pentru a oferi proiectului deschidere şi vizibilitate maximă am ales să găzduim această expoziţia în Piaţa Unirii. În plus, spaţiile de expunere în aer liber oferă şi un nivel de siguranţă sanitară sporită, în contextul epidemiologic actual”, a declarat primarul oraşului Oradea, Florin Birta, conform sursei citate.

De fapt, realităţile din Belarus au fost şi sunt aduse la cunoştinţa opiniei publice de către jurnaliştii independenţi, mulţi dintre aceştia devenind şi ei victime ale represiunii autorităţilor. În prezent,  se cunoaște faptul că peste 30 de jurnalişti din Belarus sunt închişi în penitenciare, ca pedeapsă pentru curajul de a fi transmis adevărul despre evenimente. Redacţii întregi au ales drumul exilului pentru a putea să-şi continue misiunea de a face cunoscut lumii întregi strigătul poporului lor pentru libertate.

Expoziţia de fotografie documentară “Belarus – drumul spre libertate” se înscrie în seria manifestărilor internaţionale de marcare a unui an de la începutul acestor evenimente dramatice şi de tensiune maximă din Belarus şi reprezintă un sprijin moral adresat poporului belarus şi un demers de solidarizare cu mişcarea democratică din această ţară.

Expoziţia este organizată de Primăria Oradea în colaborare cu Clubul Fotografic “Varadinum” şi Ambasada României în Republica Belarus şi va putea fi vizitată în perioada 6 – 27 august.

Print Friendly, PDF & Email