Beciurile istorice din Centrul Vechi al municipiului Botoşani vor fi reabilitate

Foto: dozadebine.ro

Primăria municipiului Botoșani va reabilita beciurile istorice din Centrul Vechi în baza unui proiect transfrontalier finanţat prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, a anunţat primarul Cătălin Flutur.

Potrivit Agerpres, proiectul va fi implementat în parteneriat cu administraţia locală din Ivano-Frankivsk (Ucraina) şi va avea o valoare de 842.000 de euro.

“Noi ne-am propus aici reabilitarea beciurilor din Centrul Vechi. Încercăm să le dăm o altă destinaţie, să fie vizitate. În primul rând, noi nu avem o cartografiere a lor, ceea ce este cel mai important, pentru că nu am avut posibilităţi tehnice să le cartografiem, să ştim câte sunt, unde sunt. Pe noi ne ajută pentru că este o zonă fierbinte pentru noi. Ştiţi bine că am avut evenimente neplăcute în Centrul Vechi cu surpări”, a spus Cătălin Flutur.

Centrul Vechi al municipiului Botoşani are în jur de 60 de clădiri declarate monumente istorice. Acesta este considerat o colecţie de clădiri ”simbol” care îmbină aproape perfect istoria şi modernismul. Are o vechime de peste 100 de ani şi este singurul ansamblu arhitectural de acest tip din judeţele Moldovei.

Ansamblul Centrului Vechi este ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea pe o structură complexă de beciuri boltite, dispusă pe două niveluri şi realizate din piatră. Beciurile datează din perioada medievală, fiind folosite atât ca spaţiu de depozitare a mărfurilor pentru comercianţii din zonă, cât şi pentru refugierea populaţiei în timpul năvălirilor.