BBC: Marea Neagră a ajuns cea mai poluată din Europa

Foto: digi24.ro

BBC prezintă într-un material situația dramatică în care a ajuns Marea Neagră, puternic afectată din cauza poluării, scrie digi24.ro. Jurnaliștii britanici atrag atenţia asupra faptului că Marea Neagră este tratată de zeci de ani ca un coş de gunoi al Europei de Est. Și asta pentru că  în apele acesteia ajung zilnic deşeuri.

Marea Neagră are de două ori mai mult gunoi marin (adică numărul de obiecte plutitoare pe kilometru pătrat) decât Marea Mediterană. „Este cea mai gravă situaţie de acest fel din Europa”, relatează BBC. Oamenii din Ucraina au fost deja avertizaţi să evite scăldatul în apa Mării Negre pentru că aceasta nu atinge standardele de siguranţă, mai precizează jurnaliștii britanici.

Jonah Fisher de la BBC s-a alăturat cercetătorilor care încearcă să descopere dacă şi cum poate fi protejată de poluare marea din estul Europei, analizând nivelul de contaminare atât la suprafaţă, cât şi în adâncuri. Specialiştii sunt totuşi optimişti. În zonele care au fost curăţate sistematic, o ameliorare a situaţiei este deja vizibilă, lucru care le dă speranţă că Marea Neagră încă mai poate fi salvată.