Banii românești cei mai murdari bani! Vezi rezultatul unui studiu

Foto: DigiFM

Conform unui studiu realizat de un grup de cercetători, banii pe care punem mână cu  toții  sunt foarte murdari. În acest studiu au fost incluși: dolarul american și canadian, euro, kuna croată, rupia indiană și dirhamul marocan și leul. Iar concluzia nu a fost deloc una favoriabilă, mai cu seama ca leii românești sunt cei mai murdari. Se pare că materialul din care sunt făcute bancnotele ar favoriza supraviețuirea unor organisme multirezistente la antibiotice, potrivit tvr.ro.

Andreas Voss, cercetător în prevenirea infecțiilor la Universitatea Radboud din Olanda, împreună cu fiul său Thimoty și cu un alt coleg de origine turcă au câștigat premiul IG Nobel al Universității Harvard cu studiul despre bani și transmiterea bacteriilor.

De asemenea, rezultatul studiului a arătat că bancnotele românești rețin trei tipuri de germeni rezistenți la medicamente, printre care E-coli și stafilococul auriu. De vină ar fi chiar materialul din care sunt făcute. Conform experimentelor cercetătorilor, structura polimerică a bancnotelor românești permite creșterea și transmiterea agenților patogeni. Reprezentanții BNR au declarat însă că bancnotele românești au mai multe avantaje, față de alte valute.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR a spus: “Bancnotele românești sunt primele din Europa din polimer, avantajul este că sunt foarte greu de falsificat. Pe bancnota de polimer nu se așează grăsimea, în condițiile acestea capacitatea lor de rezistență și de a rămâne curați este mai mare.”  

De anul acesta și britanicii au introdus bancnote din plastic, mai economice și mai rezistente. Soluția pentru cei care nu vor să pună mâna pe bani ar fi să plătească cu cardul, telefonul sau chiar cu ceasul inteligent.

Câștigătorii studiului au primit 10 miliarde de dolari zimbabweni.