18 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Baletul „Roşu şi Negru”, cu Răzvan Mazilu în rolul lui Julien Sorel, transmis online de Opera Naţională Bucureşti

Foto: news.ro

Înregistrarea spectacolului de balet numit „Roşu şi Negru” de Livia Teodorescu Ciocănea, în regia şi coregrafia Alexei Mezincescu, pentru a marca 179 de ani de la moartea celebrului scriitor francez Stendhal, va fi transmisă online, marţi,23 martie  de Opera Naţională Bucureşti, potrivit unui comunicat news.ro.

Această înregistrare se va putea vedea, în mod gratuit, de la ora 19.00, pe canalul de Youtube al Operei Naţionale Bucureşti.

După cum este prezentat și titlul, se face trimiterea la o simbolistică bipolară, pe care se construieşte întreaga acţiune şi expune opoziţia fundamentală dintre viaţă şi moarte, dragoste şi ură, sau mai direct, dintre cariera militară (culoarea roşie a uniformei militare napoleoniene) şi cea ecleziastică (culoarea neagră a hainei monahale).

Spectacolul, ca şi romanul „Roşu şi negru” de Stendhal, este o  conceput  ca o meditaţie asupra condiţiei umane în perioada apariţiei ideii de emancipare socială prin calităţi excepţionale individuale şi nu numai prin avere şi titluri nobiliare. În epoca în care a fost scris, exemplul cel mai reprezentativ era însuşi Napoleon, model pentru tinerii vremii respective. Destinul personajului central, Julien Sorel, ilustrează o tulburătoare şi dramatică ascensiune socială încheiată prin recunoaşterea, înaintea morţii, a valorilor fundamentale ale vieţii: iubirea şi sacrificiul.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns