13 august 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

“Balaur”, un film regizat de Octav Chelaru, din 9 septembrie în cinematografele din România

Foto: News.ro

“Balaur”, lungmetrajul de debut al lui Octav Chelaru, care a fost inspirat din evenimente reale, urmăreşte povestea Ecaterinei, tânără profesoară de religie la liceu şi soţie de preot, care se aventurează într-o relaţie extraconjugală cu Iuliu, unul dintre elevii săi. În încercarea de a-l ţine sub control pe tânărul ei iubit şi de a-şi proteja familia, începe însă să-şi piardă ea însăşi controlul. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de credinţă, pasiunea băiatului devine din ce în ce mai periculoasă. Filmul va rula pe ecrane din 9 septembrie în România. 

Filmul care îi are pe Mălina Manovici şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, a avut premiera naţională la TIFF, în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc şi al Competiţiei Oficiale, unde a fost în topul celor mai vizionate filme din festival, cu proiecţii sold out. La premiera de la TIFF, regizorul Octav Chelaru a afirmat, că va aduce în atenție  vină sau lipsa ei, ilustrate în film: „Împreună suntem buni. Diavolul apare în golurile dintre noi”.

„Acum câţiva ani, am citit despre o poveste care s-a întâmplat în micul meu oraş natal. Era vorba despre un elev de liceu care se sinucide după o relaţie cu profesoara sa, soţia preotului. M-am gândit că, chiar dacă este o tragedie, nu are un sens ascuns. Dar povestea a continuat să apară în conversaţiile cu părinţii mei, care încă locuiesc acolo. Mi-au spus un lucru pe care nu îl ştiam: întreaga comunitate, inclusiv preotul, o susţinea public pe femeie, profesoara de religie, în timp ce era urmărită penal. Apoi m-a lovit. Toată lumea ştia sau cel puţin credea că ştie ce s-a întâmplat. Acest gând a conectat instantaneu povestea cu interesul meu de-a lungul vieţii pentru vinovăţie şi mântuire. Dăm vina pe oamenii care greşesc? Bineînţeles că o facem. Învinovăţim oamenii care fac greşeli pe care le-am fi putut face noi înşine? Nu atât de sigur. Dar greşelile noastre? Ne învinovăţim pe noi înşine când greşim? Aproape sigur că nu. Uneori, când oamenii fac lucruri pe care mai târziu le regretă, îl învinuiesc pe diavol că i-a ademenit. Dar rareori este altceva decât o scuză. Cu toate acestea, în timp ce diavolul ar putea să nu existe, răul cu siguranţă există. Este adesea chiar acolo, în centrul unei societăţi, şi toată lumea se cufundă în el, indiferent dacă vrea sau nu. Întrebarea pe care o pune filmul este de ce apare acesta. Şi, încercând să răspundă, caută acest rău în spaţiul care a rămas neumplut dintre fiinţele umane”, a declarat Octav Chelaru, potrivit unui comunicat News.ro.

Filmul a fost bine primit de critică, fiind considerat de publicaţia Variety “o puternică explorare a dogmei religioase care ridică întrebări mai importante despre natura libertăţii şi a credinţei”. De asemenea, ScreenDaily.com vorbeşte despre film ca fiind “un portret al unei vieţi care adesea se simte ca o închisoare”.

Numit de presă unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti, “Balaur” va rula în cinematografe din 9 septembrie şi va avea premiera de gală pe 29 august.

Print Friendly, PDF & Email