13 august 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Avocatul Valeriu Stoica încearcă să cumpere influența de la judecătorii Curții de Apel București pentru menținerea deciziei ANPM privind avizarea gropii de gunoi Glina sub masca unei stații de sortare

Avertizorii de integritate din cadrul ANPM ne-au adus la cunoștință că celebrul avocat Valeriu Stoica este implicat în apărarea clanului mafiot italian Ciancimino, proprietarul societății ECOREC, care administrează groapa de gunoi Glina.

Conform raportului procuraturii din Roma, care a fost preluat de presa internă și internațională în numeroase rânduri, acțiunile societății ECOREC sunt deținute de Massimo Ciancimino iar vânzarea acestora către o societate din domeniul energiei regenerabile a fost blocată de procurorii din Roma cu ocazia unei percheziții la domiciliul lui Ciancimino.

Odată cu emiterea deciziei nr. 96 din data 03.06.2022 de către ANPM se dorește deschiderea mascată a gropii de gunoi Glina sub masca unei stații de sortare. Cu această ocazie a fost înregistrat un dosar la Curtea de Apel București, aferent deciziei 96/03.06.2022

Conform avertizorilor de integritate din ANPM, de acest dosar se ocupă formal departamentul juridic din ANPM dar în realitate toată documentația este făcută de avocații din cabinetul lui Valeriu Stoica și ulterior sunt semnate de reprezentanții ANPM, ținând cont că Valeriu Stoica reprezintă interesele societății ECOREC, cea care administrează groapa de gunoi Glina.

Aceștia mai menționează revoltați că printre funcționarii din cadrul ANPM este cunoscut faptul că există o promisiune din partea lui Valeriu Stoica, cum că va obține soluții favorabile ECOREC în procesele din instanță privind decizia ilegală a ANPM, soluții care vor acoperi și faptele penale ale ministrului mediului și președintelui ANPM, făcute odată cu decizia ilegală.

Faptele penale ale lui Tánczos Barna si ale lui Lóránd-Árpád Fülöp au început odata cu blocarea PUG-ului Popești-Leordeni la nivelul de avizare la APM Ilfov. Acest PUG votat de cetățenii din Popești-Leordeni încă din luna februarie 2022, prevedea că pe terenul contaminat al gropii de gunoi Glina se interzice orice activitate pentru o perioadă de 30 de ani. Această formă de PUG făcea imposibilă emiterea deciziei nr. 96/03.06.2022 de către ANPM, privind avizarea stației de sortare și deschiderea mascată a gropii de gunoi Glina.

Ca atare, ministrul mediului Tánczos Barna și președintele ANPM, Lóránd-Árpád Fülöp, au făcut presiuni asupra conducerii APM Ilfov pentru a nu aviza PUG-ul Popești-Leordeni în forma votată de cetățeni și au înființat o comisie în afara legii. Dar surpriza nu a întârziat să apară deoarece reprezentanții conducerii APM Ilfov, care nu au rezistat psihic la presiuni, au făcut plângere penală împotriva ministrului mediului și împotriva președintelui ANPM pentru toate aspectele privind blocarea PUG Popești-Leordeni la nivelul APM Ilfov.

Mai mult, avertizorii de integritate din Curtea de Apel București ne-au adus la cunoștință că anumiți reprezentanți ai cunoscutului avocat Valeriu Stoica fac presiuni incredibile la nivelul judecătorilor din Curtea de Apel București pentru a cumpăra influența în favoarea ECOREC în procesul privind decizia ANPM nr. 96/03.06.2022 privind deschiderea mascată a gropii de gunoi Glina prin intermediul stației de sortare.

Aceștia ne-au mai confirmat că Valeriu Stoica are angajați și colaboratori în cabinetul său foști judecători care au activat chiar la Curtea de Apel București și prin intermediul cărora, văzând canalele de comunicare avute de aceștia, se fac presiuni uriașe asupra judecătorilor desemnați pentru acest proces.

Așteptăm de la judecătorii onești ai Curții de Apel București si de la personalul auxiliar denunțuri și plângeri penale care să demaște aceste demersuri ilegale care în final au ca efect atentatul la sănătatea unei comunități importante de oameni din jurul gropii de gunoi Glina și din cartierele bucureștene limitrofe.

Încercările disperate ale ECOREC din ultimii ani de autorizare mascată a gropii de gunoi Glina prin intermediul unei stații de sortare s-au lovit constant în această lungă perioadă de refuzul autorităților de mediu care, în mod justificat și în conformitate cu legea, au hotărât ca bomba ecologică de la Glina, aflată la 70 m de locuințele din Popești-Leordeni și la 1 km de Piața Unirii să fie închisă. 11 refuzuri de autorizare a stației de sortare care ar fi urmat să redeschidă focarul de infecție al gropii de gunoi reprezintă o poziție extrem de serioasă și categorică a autorităților de mediu și a funcționarilor publici onești.

Teroarea în care au trăit cetățenii din zona limitrofă gropii de gunoi Glina cât și cei din cartierele bucureștene din apropiere în ultimii 20 de ani, este greu de imaginat.

În tot acest timp oamenii au trăit cu munții de gunoaie de peste 100 de m înălțime aflați în unele cazuri și la 70 de metri de locuințe, au respirat zilnic un aer toxic, au băut apa contaminată de zeama din deșeurile care au distrus pânza freatică și au fost contaminați cu cianurile depuse în groapa de gunoi. Au trăit o viață printre șobolani mari și viermi îngrășați de la zeama din gunoaie care ne-au atacat și le-au invadat gospodăriile.

Au fost puși foarte des în pericol de autoincendierile făcute destul de des la groapa de gunoi pentru arderea deșeurilor periculoase, a cianurilor și deșeurilor din import aduse pe filiera mafiei italiene care este proprietara societății ECOREC, și, în consecință, a gropii de gunoi Glina, așa cum arată raportul procuraturii din Roma din anul 2021, care confirmă ca ECOREC este proprietatea clanului Ciancimino.

Cu siguranță clanul Ciancimino nu se mulțumește doar cu operarea unei stații de sortare și dorește de fapt activarea gropii de gunoi care să facă posibilă continuarea transportului clandestin transfrontalier de deșeuri toxice în Popești-Leordeni, aduse din zonele controlate de ecomafie.

Norocul și șansa cetățenilor afectați atâta timp de groapa de gunoi Glina a provenit din faptul că în ultimii ani la conducerea Ministerului Mediului, ANPM și a APM Ilfov au fost funcționari publici onești care au rezistat tentativelor de înșelăciune, fals și mită din partea reprezentanților ECOREC, făcute în scopul autorizării mascate a gropii de gunoi prin intermediul stației de sortare.

Unul dintre medicii onești ai DSP a ieșit chiar cu un denunț public când Corina Blănaru, director economic al ECOREC, i-a pus o mapă cu bani în brațe la un congres pe teme de mediu.

Chiar și controversatul ministru al mediului, Costel Alexe, care, printr-o conjunctură absurda și-a luat consilier pe Laurian Botoș, unul dintre asociații de la ECOREC, care a avut și funcția de director al gropii de gunoi Glina, nu a mers mai departe cu nesimțirea să autorizeze acest focar de infecție. Chiar a transmis celor de la ECOREC că dacă vor să autorizeze o stație de sortare să o facă pe un teren din județ în afara perimetrului contaminat al gropii de gunoi și la distanță de acesta, propunând relocarea stației de sortare.

Dar grupul de interese de la ECOREC care urmărea deschiderea mascată a gropii de gunoi prin intermediul stației de sortare nu a acceptat soluția ministrului Alexe și relocarea stației de sortare, deoarece dorea o poartă deschisă catre groapa de gunoi de peste 100 de ha unde urmau să continue cu rețeta clasică de aducere a deșeurilor toxice, nocive și a celor din import, care să fie în continuare îngropate și arse pe suprafața gropii. Cine poate controla fiecare transport de deșeuri și conținutul acestuia când intră pe o poartă care oferă peste 100 de ha de teren unde se pot ascunde zeci de mii de tone de cianuri și alte deșeuri toxice și periculoase? Unde zeci de echipe de paznici patrulează în toată zona iar orice apropiere a reporterilor, a ONG-urillor sau a celor care vor să monitorizeze este imposibilă.

Aceeași solicitare de relocare a stației de sortare de pe terenul contaminat al gropii de gunoi din Popești-Leordeni a fost făcută și de ministrul mediului Grațiela Gavrilescu primind același refuz de la ECOREC.

Deși soțul ministrei a fost asaltat cu propuneri de mituire chiar în locuința comună din Prahova de catre reprezentanții ECOREC, aceasta a refuzat cu demnitate o autorizare ilegală.

Dacă grupul infracțional de la ECOREC ar fi intenționat să facă doar sortarea deșeurilor, ar fi acceptat relocarea stației și ar fi avut deja mulți ani de funcționare onestă a unei activități de reciclare ținând cont de data la care a fost depusă prima cerere de autorizare a stației și primul refuz din partea APM Ilfov .

Dar intenția grupului infracțional este deschiderea mascată a gropii de gunoi Glina prin stația de sortare de pe amplasament, pentru a putea reactiva afacerile ilegale cu deșeuri și infracțiunile de mediu care aduc câștiguri mult mai mari decât simpla stație de sortare.

Presiunea pe autoritățile de mediu din partea ECOREC în toată această perioadă a fost foarte agresiva iar cele 11 refuzuri de autorizare nu i-au descurajat, mergând în continuare pe rețeta mitei și a coruperii funcționarilor publici.

În acest fel, după ani de insistențe, au ajuns la verigile slabe din ANPM la președintele acestei instituții, dl Lóránd-Árpád Fülöp și șeful serviciului de autorizări Ciprian-Cătălin Șoavă, care, în data de 3 iunie au dat decizia ilegală de autorizare mascată a gropii de gunoi Glina prin intermediul stației de sortare, împotriva tuturor refuzurilor de autorizare date de predecesorii acestora în decursul anilor.

Artificiul și infracțiunea concepută de Lóránd-Árpád Fülöp cu Ciprian-Cătălin Șoavă a fost aceea de a trece peste decizia APM Ilfov care a dat 11 refuzuri și să treacă la autorizarea directă de către ANPM.

Dar ANPM nu poate autoriza activități în cadrul județelor pentru acest aspect fiind competentă agenția de mediu județeană, respectiv APM Ilfov care a dat al 11-lea refuz. ANPM este competentă să autorizeze la nivel național agenții economici dar în niciun caz ca urmare a refuzului Agenției de mediu județene.

Și așa a fost inventata o schemă infracțională prin care competența autorizării a fost transferata de la APM Ilfov la ANPM, prin declararea ilegală a ECOREC ca operator national.

Astfel, ECOREC a declarat în fals ca operează un utilaj la Suceava unde nu are nici punct de lucru si utilajul nici nu exista, care, impreuna cu cel de pe amplasamentul contaminat de la groapa de gunoi Glina, sa dea aparenta de operare a ECOREC la nivel national si sa atragă competenta de autorizare din partea ANPM.

Mai mult, totul a fost fără sa tina cont de studiile INSP care atesta ca amplasamentul gropii de gunoi și implicit al stației este contaminat iar cele peste 300 000 tone de deșeuri pe an care vor fi vehiculate în Popești-Leordeni vor reactiva contaminările vechi de pe amplasament sau studiile DSP Ilfov care arata cazul alarmant de creștere a morbidității cu peste 50% la populația din jurul gropii de gunoi Glina sau acordul Primăriei Popești-Leordeni pentru lipsa caruia primarul Petre Iacob a protestat împreuna cu cetățenii în fata sediului ANPM.

Este clar ca Lóránd – Árpád FULOP împreună cu Ciprian-Cătălin Șoavă au avut un curaj extrem de mare sa facă acest gest care accentuează genocidul din comunitatea locală din jurul gropii de gunoi.

Dar ce este interesant de observat este faptul ca atata timp cat în funcțiile de conducere de la Ministerul Mediului si de la ANPM au fost funcționari publici de origine română nu a existat pericolul acestei autorizări ilegale, a comercializării sănătății unei comunități importante de oameni si oprirea dezvoltării economice a unui oraș în plină ascensiune cum este Popești-Leordeni care se poate compara parțial cu Clujul la dezvoltare economică și imobiliară.

În momentul cand la conducerea ANPM a venit Lóránd – Árpád FULOP după Eugen Cozma în prima luna a fost data decizia ilegală de autorizare a celei mai mari bombe ecologice din România și a celei mai mari gropi ilegale din Europa sub masca unei stații de sortare.

Întrebarea fireasca este următoarea: este vorba doar de o mita la nivelul lui Lóránd – Árpád FULOP, Ciprian-Cătălin Șoavă, Ministrul Mediului și conducerea UDMR sau exista un plan diabolic maghiar de stopare a dezvoltării unor zone cu potențial exceptional din România unde maghiarii nu au acces pe domeniul afacerilor așa cum este Popești-Leordeni?

Cel de al doilea caz cu planul ascuns și meschin maghiar este mult mai grav și neimplicarea autorităților statului va crea un suport pentru practici similare pe viitor și în alte părți.

Oare autoritățile românești, statul român, funcționarii onești și patrioții acestei țări nu mai fac nimic pentru români și pentru comunitățile care sunt supuse unor contaminări permanente cu factori de mediu dăunători care sunt siliți să-și ducă viața într-un iad plin de gunoaie și a căror viața este pusă în pericol permanent de acțiunile unui grup infracțional organizat?

Între timp lumea moare de afecțiuni generate de groapa de gunoi Glina cu speranța ca autoritățile să le facă dreptate.

Este interesant de observat pentru cetățenii afectați dar si pentru reprezentanții onești ai statului Român, care se ocupă de anchetarea acestei grave infracțiuni privind redeschiderea mascată a gropii de gunoi Glina, așa zisa coincidență și implicarea avocatului Valeriu Stoica, care este puternic ancorat la firmele maghiare de pe teritoriul României și care redactează ilegal documentele pentru conducerea maghiară a ANPM necesare la Curtea de Apel, care apără ECOREC în toate procesele cu statul român și care încearcă să cumpere influența de la judecătorii Curții de Apel București.

Oamenii nu mai cred în coincidențe, mai ales cei contaminați cu cianuri, cei care au trăit în ultimii 20 de ani printre mirosurile și zeama de gunoaie și printre multe gunoaie umane.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email